Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Vertrouwen en respect voor het zaadje'

2 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Marjan van Rijn werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. 'Vertrouwen en respect voor het zaadje'.

Ik ben Marjan van Rijn, 55 jaar. Ooit heb ik het voorrecht gehad om een weekend door te mogen brengen met het echtpaar Rebecca en Mauricio Wild, en ik mocht een studiereis maken naar het Italiaanse Reggio Emilia waar de grondlegger van de pedagogiek de Italiaan Loris Malaguzzi was (de honderd talen van kinderen).  Mijn visie op werken met kinderen werd ermee gecompleteerd:Het kind is al compleet! Het is net als een zaadje; alles zit er al in, het hoeft alleen nog maar te groeien en te ontwikkelen. Zorg voor goede grond, geef het aandacht, warmte, liefde, geborgenheid, voedsel, water,  geef het de ruimte om zijn eigen groeiwijze te volgen, af en toe te knakken en weer op te bloeien, biedt een veilige groeiplek, en ben er als dat nodig is. Heb vertrouwen in en respect voor de eigen kracht van dat zaadje – het kind.

Het waren de twee belangrijkste ervaringen in mijn werkzame leven.  Ik raakte ervan overtuigd dat het mogelijk moest zijn om, op een manier die hier heel dichtbij komt, te werken met kinderen. Ook in Nederland! En dat is mogelijk:  vanaf augustus 2004 werk ik met heel veel plezier op De Bras in Den Haag, opgericht in samenwerking met en vanuit het gedachtegoed van Prof. dr. Luc Stevens. Ons onderwijs voldoet aan drie basisbehoeften van kinderen:  Relatie, Competentie en Autonomie.

En het werkt!

Marjan van Rijn
De Bras in Den Haag

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  


Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, komt naar Nederland en geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoeten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief