Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Van leiding geven naar begeleider zijn'

28 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Merel Morselt werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar/mens die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. De leraar die ik ben: 'Van leiding geven naar begeleider zijn'.

Ik, voor de klas? Dat had ik vroeger niet gedacht.

Toen ik jong was had ik wel altijd kinderen om mij heen. Aan mijn oppaskinderen vertelde ik altijd spannende verhalen over hoe het in mijn klas was op school. Zelf was ik als kind vaak druk met schooltje spelen, vooral het krullen zetten en stickers uitdelen was voor mij dan erg belangrijk. Krullen maken zoals mijn eigen juf dat deed, dat had ik al heel vroeg onder de knie.

Ik groeide op in een fijne omgeving waar alles kon en waar ik van alles kon ontdekken. Dat er toch iets van een leraar in mijn genen kon zitten, had ik misschien al best eerder kunnen bedenken met een opa die ‘hoofd ener school’ was en lesgevende ouders, ook al was dan niet in het basisonderwijs.

Tijdens mijn opleiding maakten wij een studiereis naar Turkije. Een heel bijzondere reis waar voor mij grote contrasten zichtbaar werden. Voor het eerst zag ik wat echte armoede is en kon ik voelen hoe het is om in een groep te zitten tussen anderen die jouw taal niet spreken. Maar ik zag ook hoe groot het belang is van goed onderwijs en hoe verschillend de rol van leerkracht kan zijn.

Ooit zei een vader tegen mij: ‘Juf, jij moet een havo-kind van mijn zoon maken’. Helaas moest ik die vader teleurstellen.

Mijn rol als groepsleider is door de jaren veranderd. Waar ik eerst leiding gaf aan een groep, probeer ik nu de begeleider te zijn. Observeren, bijsturen en richting geven in een leerrijke, veilige vertrouwde omgeving. Morgen mag ik weer. Aan de slag met kinderen, allemaal verschillend. Samen leren, van elkaar, met elkaar. Samen spelen en ervaringen delen.

Merel Morselt
Antonius Abt in Engelen

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, geeft antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij hebben Mr. Kanamori en elkaar ontmoet tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief