Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Open staan voor de verandering in jezelf'

24 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Angela van Rumpt werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar/mens die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. De leraar die ik ben: 'Open staan voor de verandering in jezelf'.

Levenservaringen vormen de mens. Hoe klein of groot je ook bent. Iedere ervaring vult je rugzak en met die rugzak trek je de wereld in. Je intuïtie en je ervaringen maken dat je de dingen doet zoals je ze doet. Omdat je ervaringen nooit stoppen, stopt je ontwikkeling ook nooit. Je visies veranderen, je gevoel verandert. Dat maakt ontwikkeling mooi en steeds vernieuwend.

Open staan voor veranderingen in jezelf en om je heen vind ik een belangrijk goed. Sommige ervaringen overkomen je, maar ik ben ervan overtuigd dat het niet voor niets gebeurt. Ik vind het belangrijk om iedere ervaring te zien als ‘voer’ voor nieuwe stappen.

Elf jaar geleden heb ik een zwaar auto-ongeluk meegemaakt. Heeft het dingen weggenomen? Nee, het heeft me intenser laten leven en bewuster laten genieten. Niet zeuren vanaf de zijlijn, maar actief meewerken aan verbetering. De kracht ligt in jezelf en ik hoop kinderen die gedachte mee te kunnen geven.

Ik ben ervan overtuigd dat je pas tot ontwikkeling komt als je jezelf kunt en durft te zijn in een veilige omgeving.

Angela van Rumpt

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, geeft antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij hebben Mr. Kanamori en elkaar ontmoet tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief