Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Ik voelde het als kleuter al...'

20 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Ingrid Nagtzaam werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar en schoolbegeleider gaan. Waarom ben jij de onderwijzer die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. 'Ik voelde het als kleuter al...'

Mijn moeder bracht me naar de kleuterschool. Elke dag stond ik haar huilend bij het raam uit te zwaaien. Ik voelde me niet thuis op school, het was er niet warm.

Als kind ben ik altijd al bezig geweest met andere kinderen. Wie was bevriend met wie? Welk kind had niemand om mee te spelen? Waarom reageert die nou ineens zo? Wat doet de juf of meester hier aan?

‘Het leren’ ging me makkelijk af en ik was redelijk onzichtbaar. Hoe ‘leer’ je eigenlijk? Waarom leren we dit? Ik deed alles trouw.

Inhouden zijn me weinig bij gebleven; wel de interacties, sfeer, juffen en meesters; vooral of zij echt in de gaten hadden hoe de groep in elkaar zat, en of ze er iets mee deden.

Ik heb altijd geweten dat ik ‘juf’ wilde worden! Ik wil weten wat er in een groep leeft; gezamenlijk een sfeer creëren waarbij iedereen zich thuis voelt, waarbij we samen nieuwsgierig zijn naar elkaar en de wereld en van daaruit alles ontdekken. Daar geloof ik in. Daar heb je als mens iets aan.

Kinderen willen zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun ontwikkeling. Volwassenen kunnen stimulerend zijn en daarin niet al te dwingend een rol spelen. Het allerbelangrijkste is , en dat staat voor mij centraal:

oprechte nieuwsgierigheid naar de kinderen,
op een betekenisvolle manier hun ontwikkeling stimuleren,
in een groep waarin iedereen zich fijn voelt.


Het is  fantastisch dat ik in allerlei vormen van onderwijs met veel inspirerende mensen steeds weer manieren vind om dit écht waar te maken. Wat is er mooier en waardevoller?

Ik voelde het als kleuter al…
En weet je: het kan!

Ingrid Nagtzaam, schoolbegeleider
www.hetkanvoorhetkind.nl

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoetten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief