Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Ervaren dat veel kan, maar niks vanzelf gaat'

22 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Marjan Dols werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar/mens die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. 'Ervaren dat veel kan, maar niks vanzelf gaat'.

Ik groeide op in een dorp. Op de dorpsschool werd ouderwets klassikaal lesgegeven. Je hoorde erbij, maar er was weinig ruimte voor eigen initiatief.
Als middelbare scholier heb ik bijles wiskunde gegeven. Een eerste ervaring met elkaar helpen.

Pas op latere leeftijd heb ik besloten om leraar te worden. Het heeft wel altijd gekriebeld, maar pas een aantal jaar geleden heb ik die droom waargemaakt. In 2010  ben ik afgestudeerd aan de Pabo in Den Bosch en ik werk nu in een middenbouwgroep van Jenaplanschool Antonius Abt. Samen met de kinderen ga ik op zoek naar wat ze echt willen.

De leraar in de bovenbouw heeft mij geïnspireerd om met leervragen aan de slag te gaan. Alles mag als er maar een gedegen plan komt. Ik heb het geluk dat onze oudste dochter bij hem in de groep zit, dus ik ervaar niet alleen als collega, maar ook als moeder wat een succes deze leervragen zijn. Vorig jaar ben ik hier ook mee aan de slag gegaan. Leervragen zoals: een paard leren, tekenen, riddertoernooi organiseren, cupcakes bakken, kruidentuin maken, etc.

Alles komt hier bij kijken taal, rekenen, organisatietalent, etc. en niks uit een boek. De volgende stap is niet altijd makkelijk, maar ze leren er veel van. Ze ervaren dat er veel kan, maar dat niks vanzelf gaat, leren buiten de kaders te denken. Een uitdaging voor de kinderen, maar zeker ook voor mij. Je moet scherp blijven en ze steeds op het goede moment een duwtje in de goede richting geven. Maar wat zijn ze trots (en ik ook) als hun leervraag succes heeft.

Kinderen leren met plezier, leren zonder dat ze doorhebben dat ze aan het leren zijn.

Marjan Dols
Groepsleider middenbouw Spiegelzaal (groep 3, 4 en 5)
Antonius Abt in Engelen

 

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, geeft antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij hebben Mr. Kanamori en elkaar ontmoet tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief