Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Een veilige leeromgeving creëren, dat is het doel'

27 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Anke Evers werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar/mens die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. De leraar die ik ben: 'Een veilige leeromgeving creëren, dat is het doel'

Ik ging vroeger naar een traditionele basisschool en kreeg op een klassikale manier les, iedereen deed alles hetzelfde op hetzelfde tijdstip. Ik wilde als klein meisje al juf worden, kinderen onderwijzen, maar ik wilde het ook graag anders doen.

Kinderen hebben veel kwaliteiten. Ik vroeg me laatst af welke kwaliteiten mijn klasgenoten van de basisschool hadden. Ik kon er niet één opnoemen. In mijn onderwijs wil ik er voor zorgen dat kinderen eigen kwaliteiten ontdekken en daar dan gebruik van maken waardoor kinderen weer met en van elkaar kunnen leren.

In de loop der jaren heb ik mijn eigen beeld over onderwijs en mijn onderwijs gevormd. Ik ben een leerkracht die veel aandacht besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ik beschreef dit al in mijn onderwijsvisie tijdens mijn afstuderen aan de Pabo.

“Ik vind het belangrijk dat je als leerkracht genoeg aandacht besteed aan de sfeer in de klas, de sociale verhoudingen en aan het individuele kind. Als de omgeving van het kind veilig en vertrouwd is zal het kind vaak beter functioneren.”

Deze gedachte pas ik dagelijks toe in mijn onderwijs. Ik vind het heel belangrijk om goed te kijken en te luisteren naar kinderen en die informatie te gebruiken tijdens groepsprocessen, maar ook in mijn onderwijs. Ik merk dat dit veel effect heeft in de stamgroep. Door met kinderen in gesprek te gaan, zorg je voor grote betrokkenheid in de stamgroep en kun je samen mooie doelen bereiken.

De school moet een veilige leeromgeving zijn waarin kinderen zichzelf kunnen ontplooien. Die veilige leeromgeving creëren, dat is mijn doel.

Anke Evers
Leerkracht KC De Ontdekking ‘s-Hertogenbosch

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, geeft antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij hebben Mr. Kanamori en elkaar ontmoet tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief