Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Af en toe dik ik de boel aan, for a little extra umpf'

21 maart 2015

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Marianne Nijmeijer werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar/mens die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. 'Af en toe dik ik de boel aan, for a little extra umpf'.

De kinderen zeggen dit over mij: ze vinden me lief. Ook vinden ze het fijn dat ze met mij kunnen praten over wat ze dwars zit en sommigen bedanken me, omdat ik ze aan het lachen maak. Ze vinden het naar wanneer ik boos word. Dat is echt niet fijn.

Geen verrassing, want streng en bars past niet bij mij. Ik wil niet regeren op basis van angst, maar op basis van liefde: ik vind dat kinderen er recht op hebben dat hun juf oprecht in hen geïnteresseerd is en respect heeft voor wie ze zijn.

Het schooljaar begin ik dan ook nooit met nadruk op streng en strak, zoals op veel sites voor leerkrachten wordt aangeraden, maar op binding. Ik wil dat kinderen het gevoel krijgen dat ze ertoe doen en daarom toon ik veel belangstelling voor ze. Door vertrouwen kan ik van alles met ze bereiken, zonder dat ik mezelf moet verloochenen.

Ik zorg voor grapjes en gekkigheid tussendoor. Voor mezelf is dat ook belangrijk, want zonder humor word ik zelf knettergek. Het gaat vanzelf; ik speel weinig. Af en toe dik ik de boel wel eens aan, for a little extra umpf . Waarom? Als kind op school liet ik weinig van mezelf zien, omdat ik dat simpelweg niet durfde. Ik was onzeker en hield me stil en paste me aan. Op ieder rapport stond dat ik wel wat meer zou mogen vertellen, maar hoe? Geen idee had ik en de meester hielp me ook niet: beste Marianne, braaf je werk doen en vooral geen domme vragen stellen!

Dit is mijn missie: gelukkige ontspannen kinderen in de klas, die zich veilig genoeg voelen om zichzelf te laten zien. Daar haal ik mijn gouden momenten uit: kinderen die zichzelf zijn.

Marianne Nijmeijer
Leerkracht middenbouwgroep Zwaluwhoeve
Mussenacker

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoetten Mr. Kanamori en elkaar tijdens zijn bezoek aan Nederland in september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief