Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De kersenbloesem in elk klaslokaal

14 september 2012

Hetkind-themalogo-onderwijsavondHarke Kuipers nam op eigen wijze de lessen van Toshiro Kanamori in zich op. Hij bezocht de onderwijsavond in Driebergen, vertelt over zijn ervaringen, zijn verwondering en de vragen die hij aan de kennismaking overhield. ''Misschien is Kanamori wel de kersenbloesem (sakura) die boven de deur van elk Nederlands klaslokaal moet hangen. Die ons herinnert aan het grote belang, de grote kracht én kwetsbaarheid van het leven.'' Kuipers zelf is actief op het gebied van onderwijsontwikkeling, zowel in po, vo als hbo. Zijn bijdrage.

Met een mix van dans- en kata-achtige bewegingen loopt hij door de zaal. Ogenschijnlijk heel vrij, maar ook met een bepaalde verlegenheid. Zoveel aandacht vanuit de zaal. Voor hem. Hij pakt de bühne, omdat hij weet dat dit hoort in de positie die hem gegeven wordt. Tegelijkertijd weet hij en wil hij uitstralen dat het niet om hem gaat. In de buigingen die hij maakt zie je respect, maar ook humor. In de manier waarop hij soms terugloopt naar de gesprekstafel, zie je soms de houding van een kind dat een groot applaus krijgt en daar niet zo goed raad mee weet.

Kanamori is zo anders als die ‘inspirators’, die nog nooit een minuut voor de klas hebben gestaan, en hun droom over onderwijs vertellen en bij wie de wens om zelf voorgrond te zijn, er vaak te gretig afspat. Met hun getikte woorden en gelikte presentaties. Grootse beelden, grote ideeën, over waar  het naartoe moet. Vaak zijn het vergezichten zonder voorbeelden. Voor Kanamori is dat ongeveer hetzelfde als een vliegtuig zonder landingsgestel.
Kanamori vertelt niet over hoe het zou kunnen worden, maar hoe het is, in het hier en nu, bij hem in  de klas. En levert bij elke uitspraak bewijs. Nooit in de vorm van een oneliner, elk antwoord is een verhaal. Hem iets ontfutselen in één zin, is onmogelijk. Daar gelooft hij niet in. Wat je vertelt, is pas waar en krijgt pas betekenis als het echt gebeurd is, of op dit moment gebeurt. Dus probeert hij ook de situatie en mensen van het hier en nu in de voorbeelden te betrekken. Om ieder te laten voelen dat we met blote voeten in hetzelfde gras staan.

Verbonden zijn als voorwaarde voor leven en spelen
Leren, zegt Kanamori, doe je samen. Niet uit een boek, maar van en in het leven. Je neemt jezelf mee, en veel meer dan dat: je gehele context. Je vader die te hard werkt, je moeder die zich zorgen maakt, je grootvader die het zwaar heeft gehad in de oorlog, je buurman die ontslagen is, je tante die getroffen werd door de tsunami, de mensen in het dorp waar je opgroeit, de gebeurtenissen en omstandigheden in je omgeving. Van al die systemen ben je een onlosmakelijk onderdeel.

En van de natuur. Kanamori houdt de zaal een stukje heide voor, een takje met bessen, een opgerold blad. Aan de manier waarop hij ze vasthoudt, zie je dat ze allemaal met voorzichtigheid geplukt zijn. Misschien zelfs met een buiging, een verontschuldiging, of de vraag aan de natuur of het mag. Kanamori voelt zich omgeven door de natuur, en meer dan dat: hij weet zich omarmd, beschermd. Het takje dat hij vasthoudt, is tegelijkertijd het takje dat hém vasthoudt.

En weer loslaat. Want misschien juist wel door die innige verbinding met de natuur, voelt hij zich vrij om te bewegen. De verbondenheid met alles en iedereen laat hem het leven voelen, in volle kracht.Door het leven te voelen, wordt leven mogelijk. Wordt spelen mogelijk. Lees verder

Meer over Harke Kuipers op de website www.hetwaait.nl en www.methumandynamics.nl

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief