Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De IMC Weekendschool: 'Iedereen zegt dat je je best moet doen voor later, maar niemand laat zien wat later is'

9 juni 2016

De IMC Weekendschool werd in 1998 opgericht door psycholoog Heleen Terwijn als school voor aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van 10-14 jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken. In 2016 telde de school tien verschillende locaties. Enthousiaste (vrijwillige) gastdocenten vertellen en de nadruk ligt steeds op zelf doen en ervaren. Het curriculum beslaat tweeënhalf jaar en beslaat zo’n vijftien vakken van elk drie, vier zondagen. Esmee weet het zeker, na een workshop journalistiek op de Weekendschool wil ze journaliste worden: 'Ik ben nog steeds dezelfde Esmee, maar met een nieuw idee.'

Op NIVOZ-platform hetkind vind je meer schoolportretten en video's. Klik hier


 

Esmee vervolgt: 'Bij journalistiek hebben we een krant gemaakt, ik heb iemand van de snackbar geïnterviewd. Vroeger wilde ik kledingontwerpster worden, maar nu journalist. Ik doe VMBO-T, daarna wil ik naar de Havo en dan kan ik naar de School voor Journalistiek. Door de Weekendschool ben ik op het idee gekomen. Ik ben nog steeds dezelfde Esmee, maar met een nieuw idee.'

Heleen Terwijn

Oprichter Terwijn vertelt in onderstaand filmpje wat haar reden is geweest voor de oprichting van de school. 'Iedereen zegt dat je je best moet doen voor later, maar niemand laat zien wat later is. Dat wordt het hardst gevoeld door kinderen die om zich heen weinig mensen hebben die allerlei verschillende beroepen doen.

'Een kenmerk van kinderen van 10 jaar is dat ze willen weten hoe de wereld in elkaar zit, die zijn bezig om hun blik te verruimen en raken heel makkelijk enthousiast voor wat er in de wereld allemaal gebeurt. Dat is dus een hele leuke leeftijd om mee te beginnen voor zoiets als de Weekendschool.

'Ik kreeg op een gegeven moment het idee dat mensen die interessant werk doen en daar met enthousiasme over kunnen vertellen, juíst aan deze kinderen les moeten geven. Toen ik uiteindelijk het IMC tegenkwam die zeiden: 'Als jij het voor elkaar krijgt, dan willen wij het financieren', dacht ik 'Nu moeten we het ook gewoon gaan doen!'Wat leren de kinderen er?

Voor elk vak bieden enthousiaste professionals, in samenwerking met de medewerkers van IMC Weekendschool, een boeiende, waarheidsgetrouwe introductie op hun vakgebied. De leerlingen kunnen er trainingen volgen in presenteren, informatie zoeken en debatteren. Zo werd Nassim enthousiast van de cursus boekhouden:

'Ik word later boekhouder. Waarom? Ik ben goed in wiskunde en dan kun je veel verdienen. Door IMC Weekendschool heb ik veel nieuwe dingen geleerd. Hoe je een raket bouwt; hoeveel het water van een kwartiertje douchen kost; hoe een telescoop werkt. En ik kan nu sterrenbeelden aanwijzen. Veel mensen vinden boekhouden saai. Nou ja, het is maar hoe je het ziet. Het gaat erom dat je dingen probeert. Dan ontdek je wat je leuk vindt.'

Bekijk en luister ook naar de verhalen van de kinderen zelf:Welke expertise en hulp kunnen zij nog gebruiken?

Verschillende locaties – Tilburg, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag – hebben nog behoefte aan inspirerende professionals die – op vrijwillige basis – een steentje bij willen dragen aan de ontwikkeling van deze kinderen. Bekijk hier alle vacatures.

Verdiepend artikel

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief