Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Critical friend' in Waterfabriek van toegevoegde waarde bij professionaliseren

14 augustus 2012

In de Waterfabriek in Den Bosch is met succes een (relatief) nieuw concept van professionaliseren toegepast: de critical friend. Critical friends zijn belangeloze deskundigen 'van buiten' die met leraren regelmatig praten over hun zichtbare werkgedrag, zonder daar een waardeoordeel aan te hangen. Frans Jansen en Erica Aalsma hebben in opdracht van LOOK (voorheen Ruud de Moor Centrum) hun ervaringen en visie beschreven in een onderzoeksrapport.

'Inzet van critical friends bij professionaliseren van leraren', beschrijft het werken met critical friends in de Waterfabriek van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

Critical friends zijn belangeloze deskundigen 'van buiten' die met leraren regelmatig praten over hun zichtbare werkgedrag, zonder daar een waardeoordeel aan te hangen. Leraren ontwikkelen daardoor een kritische blik op hun eigen gedrag en houding. De dialoog gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. Een critical friend is dus zeker geen leidinggevende of iemand die een superieure kennis etaleert. De ervaringen bij de Waterfabriek met dit fenomeen zijn zeer positief.

Lees hier mee:

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief