Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Creatief denken: 'Dit is hét moment en hét besluit, over en uit!'

7 oktober 2012

Welk besluit neem je? Of welk besluit nemen wij als groep, klas?  Hoe vaak blijven kinderen niet ‘hangen’ en weifelen ze over van alles en nog wat. Ze houden het gevoel dat er mogelijk nog heel veel andere besluiten te nemen zijn.  In de techniek ‘Besluit Nemen (BN) accepteer je dat het NU het perfecte moment is om het besluit te nemen. Niks uitstellen of nog eens teruggaan naar eerdere overwegingen. Een blog van Rob de Haas over creatief denken, handvatten om te leren.

Je vraagt aan het individu of groep om zich helemaal te focussen op het nemen van het besluit. Een besluit nemen is ook het uitspreken van het vertrouwen in het moment, in jezelf en/of de mensen met wie je op dat moment dat besluit neemt. Een besluit nemen is een teken van daadkracht naar de toekomst toe en geeft richting aan de volgende stappen.  Het is tevens een afronding van een bepaalde denkfase, waarin voors en tegens zijn afgewogen. Voor kinderen een belangrijke vaardigheid om bewust te trainen, voor volwassenen is het een belangrijke levensvaardigheid.

In de klas?
Stel dat je de ruimte in je klas wilt aanpassen aan het nieuwe herfstseizoen, wat ga je dan doen en welke besluiten neem je hierover? Je kunt als leerkracht heel gericht enkele denkstappen gebruiken om tot gezamenlijke beslissingen te komen: nadat je ze in groepjes een OAF (overdenk alle factoren) en EP (Eerste Prioriteiten) hebt laten doen, kun je een uiteindelijk besluit nemen wat de belangrijkste veranderingen en aanpassingen zullen worden in de klas. Het besluit krijgt meteen meer ‘body’ als je hierop direct een C&V (Consequenties & Vervolg) doet, zodat alle kinderen direct met elkaar nadenken over de consequenties van het besluit.

En – zo belangrijk – dit is hét moment en hét besluit, over en uit!

Rob de Haas opereert onder de naam Orange Field

Hij heeft een passie voor leren, creatief denken en Oosterse filosofie. Zijn werk is het trainen, ontwerpen en faciliteren van creatieve (denk)processen, leiderschapstrajecten en kenmerkt zich door  ‘serieuze creativiteit’ met een relativerende glimlach.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief