Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: 'Niets is wat het lijkt'

6 mei 2012

Wilma van Esch bezocht onlangs scholen in Kenia vanuit het project Teachers 4 Teachers en ze kwam terug met een aantal verhalen.  In deze bijdrage kijkt ze met verbazing naar de rode pennenstrepen die door een leraar worden gezet in het schrift van een van zijn leerlingen. En het gemak waarmee het gepaard gaat. Maar niets is wat het lijkt.

Soms is wat je ziet niet wat je denkt…

In de Keniaanse klas zat een leerkracht zwijgend achter zijn bureau, zijn lange gestrekte benen kruisten elkaar bij de enkels, ver voorbij zijn tafel.

De werksfeer was gemoedelijk, kinderen schreven, kinderen overlegden zacht. Kinderen wandelden rustig met hun schrift naar voren. Wachtten op hun beurt. Overhandigden het aan de leerkracht die stilzwijgend grote rode halen door het werk haalde. Een stevige rode streep door iedere som die aan het papier was toevertrouwd. Kinderen keken in hun schrift, liepen terug naar hun plek en gingen verder met hun werk.

Ik wist niet wat ik zag! Alles fout: dikke rode strepen. Geen uitleg, geen feedback. Hoe moesten kinderen hier iets van leren?!  En hoe was het mogelijk dat ze zo schijnbaar zonder emotie hun volledig foute werk weer aanvaardden?

We waren slechts op rondleiding door deze school, de rij kinderen die nog stond te wachten maakte dat ik niets durfde vragen aan de leerkracht.

’s Avonds, in het hotel, sprak ik met een medereiziger over deze ervaring. Behoorlijk verontwaardigd, omdat ik niet begreep hoe zowel leerkracht als kinderen hier zo rustig onder konden blijven. Met een glimlach keek de collega me aan: ‘Weet je dat een rode streep hier betekent dat je het goed hebt, en een krul zoals wij die kennen betekent dat het fout is’.

Precies omgekeerd dus. Het schaamrood op mijn kaken was even net zo rood als de liefdevolle haal van de rode pen van de leerkracht!

Wilma van Esch is werkzaam bij het Expertisecentrum E.G.O. Nederland (Fontys PABO Eindhoven). Sinds augustus 2009 als projectleider. In het Expertisecentrum werkt ze nauw samen met het Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs in Leuven.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief