Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: 'Dat stemmetje volgen dat precies weet wat goed voor je is'

2 juni 2014

Marlies Bras luistert op het Weekend with the Masters  geboeid naar verhalen van topcoaches en hoe zij hun dromen waargemaakt hebben.  Ruimtevaarder André Kuipers vertelt daar over een weg van keihard werken, doorzetten, trouw blijven aan jezelf, gaan voor je passie en het verleggen van je grenzen die hem succesvol in de ruimte brengt. ‘Maar wat als André Kuipers zou hebben gedacht dat The Sky werkelijk The Limit was?’ Een vraag die Marlies herinnert aan het verhaal van een meisje dat het stemmetje in haarzelf volgde. 'Dat stemmetje dat precies weet wat goed voor je is.'


stemmDaar zat ze dan. Als vierjarig kleutertje, tussen al die andere kleuters, de door de juf opgedragen knip- en plakwerkjes te doen. In haar hoofd zweefde hele andere zaken. De juf begreep haar niet, ook al deed ze haar best. Zij begreep de juf niet, ook al deed ze haar best.De juf bestempelde haar als een klein verlegen meisje.

Bijna geloofde ze de juf. Maar gelukkig was er dat stemmetje in haar dat zei dat het heel anders zat.

Daar zat ze dan als elfjarig meisje, zwoegend op haar eindtoets, terwijl ze haar dromen en ambities helder voor zich zag. Maar de toets toetste het systeem en had geen boodschap aan dromen. Zij toetste haar dromen en had geen boodschap aan het systeem. De toets onderschatte haar dramatisch.

Bijna geloofde zij de toets, maar gelukkig was er dat stemmetje in haar dat zei dat het heel anders zat.

Daar zat ze dan, als tiener, tussen de andere tieners op de middelbare school. tussen de andere tieners op de middelbare school, gefrustreerd dat ze de aangeboden stof niet in haar hoofd kon houden. Het systeem zei dat dit de manier was en niet anders. Haar systeem verlangde iets heel anders. Haar docent zei dat het verrassend was dat ze een voldoende scoorde. Bijna geloofde zij haar, maar gelukkig was er dat stemmetje in haar dat zei dat het heel anders zat.

Daar zit ik dan. Druk aan het werk, thuis.  Het werk dat mijn hele hart in beslag neemt. Ik heb het goed. Ik doe dag in dag uit de dingen die ik het liefst doe. Mijn werkdag begint nooit. Hij eindigt  nooit. Ik heb van mijn leven mijn werk gemaakt en van mijn werk mijn leven. Op het moment dat mijn dromen veranderen, verander ik mijn leven mee. En op het moment dat mijn dromen veranderen, verander ik mijn werk mee, zodat het weer het werk van mijn dromen is.

Allemaal dankzij dat kleine stemmetje in mij. Dat kleine stemmetje dat mij nooit in de steek gelaten heeft.

Ik ben niet de enige met zo’n stemmetje. Iedereen heeft ergens zo’n stemmetje dat precies weet wat goed voor je is. Hoe klein of groot je ook bent. Besluit om vanaf nu naar dit stemmetje te gaan luisteren. Geef je kind de vrijheid om zijn stemmetje te ontdekken en te volgen.

Hoe zou onze wereld dan gaan klinken?

Lees verder

Marlies Bras is kindertherapeute en werkt vanuit een eigen praktijk. Zij publiceert vaker blogs op haar website.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief