Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Carol Dwecks mindsettheorie verkeerd geïnterpreteerd

2 januari 2017

Onder opvoeders is het algemeen bekend: het is foute boel om een kind te prijzen om zijn of haar intelligentie. De inspanning die een kind levert, daar gaat het om. De theorie die hieraan ten grondslag ligt, is de mindsettheorie van Carol Dweck. Recentelijk heeft Dweck gereageerd op de populariteit van de theorie door te stellen dat deze vaak verkeerd, 'leeg' toegepast wordt. In dit artikel wordt uitgelegd wat zij daarmee bedoelt: 'De kern van de theorie is dat kinderen beseffen dat hun hersenen een soort spier zijn die je kan trainen en sterker kan maken.' 


Carol-DweckHieronder een verkorte, vertaalde weergave van het artikel op Quartz 'The Stanford professor who pioneered praising kids for effort says we've totally missed the point'.


Carol Dweck, de hoogleraar aan Stanford Universiteit die 40 jaar lang het onderwerp van de fixed en growth mindsets heeft onderzocht, geïntroduceerd én uitgelegd, heeft nu een time-out ingelast. Reden hiervoor? De theorie wordt verkeerd in de praktijk gebracht.


Het lijkt erop dat de snelle groei in de aanhang van de theorie ertoe heeft geleid dat de inhoud ervan versimpeld gepraktiseerd wordt. Kinderen zouden 'lege' complimenten krijgen voor hun inzet. Inzet op zichzelf is prijzenswaardig geworden zonder dat daarbij het beoogde doel wordt behaald: leren. Dweck signaleert dat ouders in paniek raken als hun kinderen het niet goed doen op school. 'Ze hebben een leerhouding nodig naar hun kind toe: "Wat heb je gedaan?" "Wat kunnen we nog meer doen?"


Leraren zeggen tegen Dweck dat ze een growth mindset hebben, omdat ze weten dat het van gewenst wordt dat te hebben. Maar vervolgens hebben ze moeite om kinderen les te geven op een manier waardoor de kinderen hun growth mindset spier kunnen ontwikkelen. 'Er stond nooit alleen prijzen om de inzet in het artikel over dit onderwerp', zei Dweck op de website Quartz. 'Sommige onderwijzers zeggen bijvoorbeeld tegen hun klas dat ze alles kunnen als ze maar hun best doen. Maar dat is gedram en geen growth mindset.'


De sleutel tot het ontwikkelen van een growth mindset is kinderen aan te leren dat hun hersenen net spieren zijn die sterker kunnen worden door hard te werken en doorzettingsvermogen. Dus in plaats van te zeggen 'Niet iedereen is goed in wiskunde. Gewoon je best doen', kan een opvoeder zeggen: 'Als je een nieuw wiskundig vraagstuk aanleert, dan groeien je hersenen.' Of in plaats van te zeggen: 'Misschien is wiskunde niet je sterke kant', de woorden 'nog niet' eraan toe te voegen: Misschien is wiskunde nog niet een van je sterktes'.


Het boeiende aan het werk van Dweck over mindsets is dat het laat zien dat intelligentie kneedbaar is en iedereen zijn of haar mindset kan veranderen. Zij heeft zelf ook het tegendeel ervaren, zoals ze hier onder woorden brengt:


Mijn lerares in groep 8 leek wat we waard waren gelijk te stellen aan onze IQ-scores. We zaten opgesteld op volgorde van ons IQ. Als je geen hoog IQ had, mocht je nooit de borstels uitkloppen, de vlag naar de aula dragen of een mededeling naar de directeur brengen. Ze maakte ons zo duidelijk dat volgens haar een hoog IQ niet alleen iets zei over je basale intelligentie, maar ook over je karakter. De kinderen met een laag IQ voelden zich vreselijk, en de kinderen die hoog gescoord hadden waren altijd bang dat ze voor een volgende toets een slechte score zouden halen en hun status zouden verliezen. Het was niet echt een atmosfeer waarin een liefde voor leren en voor uitdagingen werd gestimuleerd (Dweck in Hopkins, 2005).


Dweck en andere onderzoekers ontdekken steeds nieuwe dingen over mindsets. Zoals dat een growth mindset van volwassenen niet vanzelfsprekend wordt overgedragen op hun kinderen. Ook heeft Dweck ontdekt dat mensen met een growth mindset door een trigger nog weleens teruggaan naar een fixed mindset. Zo'n trigger is bijvoorbeeld kritiek, waardoor iemand in de verdediging schiet en niet meer een lerende houding heeft. Het blijkt dat de meeste mensen een beetje van beide mindsets in zich heeft.


De berichten dat de theorie over de mindsets ook verkeerd worden toegepast hebben Dweck niet ontmoedigd, integendeel. Ze benadrukt hoe krachtig het werkt als het goed begrepen en geimplementeerd wordt.


Lees meer.


Meer lezen over het belang van een growth mindset? Kijk hier.


Referenties:




  • Anderson, J. (2016) The Stanford professor who pioneered praising kids for effort says we’ve totally missed the point Binnengehaald op 21 januari 2016 van http://qz.com/587811/stanford-professor-who-pioneered-praising-effort-sees-false-praise-everywhere/


Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief