Caine's Arcade: het creatieve ondernemerschap van een 9-jarige jongen
16 april 2012
Te midden van al het nieuws over oorlog, crisis en bezuinigingen, trof redacteur Geert Bors vorige week een filmpje dat zelfs de grootste zwartkijker een glimlach op het gezicht zal bezorgen: het verhaal van een jongen wiens kartonnen pretpark wereldnieuws werd. Dit bericht is ook de intro van het online magazine van hetkind van 17 april.“Caine houdt ervan om apparaten uit elkaar te halen”, grijnst zijn vader, een verkoper van gebruikte auto-onderdelen in Los Angeles. “Niet dat hij weet hoe hij alles daarna weer in elkaar moet zetten, maar hij vindt het geweldig om te zien hoe dingen werken.” Tot nu toe niet ongewoon voor een jochie van negen.
Vorige zomer was Caine Monroy nog een onopvallend jongetje dat zijn vakantie spendeerde in de zaak van zijn vader. Terwijl pa de hele dag zaken deed op eBay, begon hij van een paar kartonnen dozen een spel te bouwen. Voor een stuiver mochten klanten komen spelen, wanneer ze hun nieuwe ruitenwisser of bougie hadden gekocht.
Terwijl de weken voorbijgingen ontwierp Caine nog een spel. En nog één en nog één, tot hij een complete speelhal van kartonnen gooi-, grijp- en andere behendigheidspelletjes had gebouwd. Aan alles had hij gedacht: een kassa, visitekaartjes en prijzen voor de winnaars (“Autootjes, van toen ik nog klein was”). Hij had zelfs een T-shirt met achterop “Caine’s Arcade” en trots op zijn borst: “Staff”.
Maar veel klandizie kreeg Caine niet: sinds pa zijn verkoop grotendeels naar internet heeft zien verschuiven, heeft de winkel amper nog aanloop. Eigenlijk had Caine maar één vaste klant, aan wie hij zijn ‘funpass’ verkocht had: Nirvan Mullick. Nirvan herinnert zich hoe hij een nieuwe deurklink kwam zoeken voor zijn oude Corolla en stuitte op Caine’s Arcade. “Voor een dollar mocht ik vier keer spelen. Voor twee dollar kon ik een funpass krijgen. Ik vroeg hoeveel keer je mocht met een funpass. ‘Vijfhonderd keer’, antwoordde Caine. Ik nam de funpass.”
Nu bleek Nirvan Mullick een filmmaker en niet alleen vatte hij het idee op een korte film te maken over Caine’s Arcade, maar hij kreeg zin om Caine eens goed te verrassen. Een event op Facebook was snel gecreëerd en meteen begon hip LA te reageren op de uitnodiging voor een verrassingsfuifje bij Caine. Toen sites als Reddit het initiatief oppikten, begon er een sneeuwbal te rollen in de zonnige hispanic straten van East LA...
Heb je even tien minuten?
Caine’s Arcade is een film die je minstens een glimlach op je lippen bezorgt. Oké, de toonzetting is behoorlijk Amerikaans – zo ver van feel-good Hollywood ligt East LA nou ook weer niet -, maar deze film draait om één scène, die onmogelijk kitsch te maken was: als vader en zoon terugkomen van hun lunchpauze en nog drie straten verwijderd zijn van hun winkel, waar Nirvan inmiddels met een grote schare enthousiaste bezoekers klaarstaat, vraagt pa: “Zullen we niet naar huis gaan? Ik ben moe en verwacht vanmiddag eigenlijk geen klanten meer.” Nee, meent Caine vastbesloten: al komt er niemand, de Arcade móet vanmiddag open zijn. Vervroegd sluiten? “No can do!”
Dan volgt de climax van de film, wanneer Caine de drommen voor de deur in het vizier krijgt: zijn verbaasd-enthousiaste grinnik, gevolgd door het blootlachen van zijn gebit dat midden in de tandwisseling zit. Tien minuten later zit Caine in flow en helpt hij klant na klant. “Dit was de beste dag van mijn leven”, verzucht hij later tegen zijn vader.
Dat was oktober vorig jaar. Er gebeurde sindsdien meer: Nirvan Mullick heeft vorige week een fonds in het leven geroepen om Caine te helpen straks zijn collegegeld te kunnen betalen. Binnen drie dagen was het streefbedrag van 100.000 dollar ruim gepasseerd. Inmiddels is dit initiatief het particuliere voorbij: Mullick’s nieuwe Caine’s Arcade Foundation wil graag ook nog eens 250.000 dollar bij elkaar brengen “to find, foster and fund creativity and entrepreneurship in young kids”. De eerste 160.000 zijn binnen. Op de Facebookpagina posten intussen kinderen van over de hele wereld hun op Caine geïnspireerde kartonnen spellen.
En Caine? Die opent nog altijd plichtsgetrouw de deuren van Caine’s Arcade op weekenddagen van 8:00 tot 17:00h. O, behalve afgelopen zondag trouwens. Toen was de Arcade wegens omstandigheden gesloten: Caine vierde zijn Eerste Heilige Communie.
Geert Bors, redactie NIVOZ/hetkind
Met dank aan Wilma van Esch voor de tip. Meer informatie en de film "Caine's Arcade" vind je hier: http://cainesarcade.com/
Reacties