Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Brené Brown: 'Empathie is een keus, een kwetsbare keus'

13 maart 2016

Brené Brown werd wereldberoemd met haar twee Tedtalks over kwetsbaarheid en schaamte en haar boeken hierover. In een korte animatiefilm gaat zij dieper in op de betekenis van empathie. 'Empathie is voelen mét mensen, het voedt verbondenheid. Een reactie kan de situatie niet beter maken, maar het gevoel van verbondenheid maakt dingen wel beter.' 

maxresdefault (1)De tekst en uitleg die in het filmpje 'De kracht van empathie' weergegeven wordt.

Empathie voedt verbondenheid, sympathie stuurt verbondenheid.

Kwaliteiten van empathie:

  1. Perspectief nemen, het erkennen dat het perspectief van de ander zijn/haar waarheid is

  2. Uit het oordeel blijven (Niet gemakkelijk, aangezien velen van ons hiervan genieten)

  3. Het herkennen van emoties in anderen en dat communiceren


Empathie is voelen mét mensen. Ik zie het als een gat waar iemand in zit die probeert te zeggen: 'Ik zit vast, het is donker en ik ben overdonderd.' Empathie is als de ander ook in het gat klimt en zegt: 'Ik weet hoe het hier beneden is, je bent niet alleen.' Sympathie is naar het gat kijken en zeggen: 'Oh jee, het gaat niet al te best, hè?'

Empathie is een keus, een kwetsbare keus.Want om contact met de ander te maken, moet je eerst contact met iets in jezelf maken dat dat gevoel kent.

Zelden of nooit begint een empathische reactie met: 'Je kunt/hebt in ieder geval...' Daarmee wordt het gevoel van de ander niet erkend en wordt eraan voorbijgegaan, wordt geprobeerd de situatie anders neer te zetten dan die is.

Bijvoorbeeld:

  • De een: 'Ik heb een miskraam gehad.' De ander: 'Je kunt in ieder geval zwanger raken.'

  • De een: 'Ik denk dat mijn huwelijk aan het stranden is.' De ander: 'Je hebt in ieder geval een man.'


Soms proberen we tijdens moeilijke gesprekken dingen beter te maken, terwijl je daarmee juist voorbijgaat aan de ander. Als ik iets moeilijks meemaak, heb ik liever dat je zegt 'Ik weet niet wat ik nu moet zeggen, maar ik ben blij dat je dit aan mij verteld heb'. Want een reactie kan de situatie niet beter maken, maar het gevoel van verbondenheid maakt dingen wel beter.

RSA Shorts: 'The Power of Empathy'Dr. Brené Brown is professor aan de universiteit van Houston, waar ze jarenlang onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Haar TEDTalk is meer dan tien miljoen keer bekeken en staat in de top 10 van best  bekeken lezingen.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief