Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Bij het afscheid van collega Dolf

13 juli 2020

Beste Dolf,

We weten dat we op enig moment afscheid van elkaar moeten nemen. Maar pijnlijk is het en de leegte blijft een deel van het bestaan van degenen die achterblijven. In mijn geval als vakgenoot, als geestverwant, als geïnspireerd door dezelfde leermeesters, denkend in heelheid en met een grote liefde voor de betekenis van de pedagogische opdracht.

Als een student gedenk ik je ook. Weinigen van ons kunnen bogen op een oeuvre als dat van jou en van die betekenis. Het ging je altijd om de kernvragen van opvoeding en onderwijs, gedreven was je daarmee bezig, verzamelde je voor ons de relevante bronnen, interpreteerde die en bood ons vervolgens een breed en meer dan eens een diep inzicht. Een echte leermeester.

Ik heb je altijd ervaren als een gevoelig, kwetsbaar mens die juist daardoor kon vatten wat een pedagogische relatie betekent en wat daarvoor nodig is. Een mens ook met een groot verstand die de dingen bij elkaar kon brengen en bij elkaar houden en zich niet afleiden door modieuze gewoonten en manieren.

Zichtbare inspiratie en groot plichtsbesef brachten je dicht bij je studenten en hen bij jou. Zij herkenden die leermeester. Jij hebt voor hun (latere) vakmanschap, voor hun motivatie en voor hun ethos veel betekend.

Bladerend door je werk kan ik alleen maar groot respect en waardering ervaren. We hebben hier voorlopig genoeg aan. Het betekent zoveel.

Dolf, dank je wel voor je genegenheid voor het werk van NIVOZ, voor onze geestverwantschap en voor onze samenwerking.

Saluut!

Luc Stevens

Dolf van den Berg (1940) was emeritus hoogleraar onderwijsvernieuwing aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en laatstelijk voorzitter van de Taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs (TOO). Er is een groot aantal publicaties van zijn hand, Hij overleed op 7 juli 2020 plots, op 80-jarige leeftijd, bij de presentatie van zijn laatste werk, Onderwijs na Covid-19 dat hij samen met de Taskforce schreef.

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief