Beroepscollege Parkstad Limburg: ‘Samenwerken op basis van een droom’
15 juli 2012
Als een school fuseert, is dat altijd even wennen voor leerlingen, docenten en ouders. De bedenkers van het Beroepscollege Parkstad Limburg (BCPL) maken het nog spannender voor iedereen. Bij een school denk je namelijk aan een gebouw, een groep medewerkers, dezelfde vakken en het allerbelangrijkste: een vaste groep leerlingen. Bij BCPL vind je daar niets van terug.
Op NIVOZ-platform hetkind vind je meer schoolportretten en video's. Klik hier
Het Beroepscollege in Zuid-Limburg is vooral een gezamenlijk idee over hoe je het allerbeste vmbo- en praktijkonderwijs kunt geven. Vanaf augustus wordt die naam, die onderwijskundige droom als een soort paraplu gebruikt voor alle vmbo- en praktijkscholen in Heerlen en Kerkrade. Medewerkers en leerlingen van de vijf locaties zitten dus niet alleen op de voor hen bekende school, maar ook nog eens op het Beroepscollege Parkstad Limburg.
Dat schreeuwt om tekst en uitleg. Ank Wijnands is de nieuwe algemeen directeur. “Als je als schoolbestuur voor de veilige weg kiest, laat je scholen door een fusie in elkaar opgaan als de leerlingenaantallen gaan dalen. SVO|PL in Parkstad had in 2010 het lef om deze keer voor een heel ander traject te kiezen. Geen klassieke fusie, maar scholen vooral onderwijskundig in elkaar laten opgaan. Hoe? Dat mochten vanaf dat moment onderwijsmensen van die scholen zelf bepalen. ‘’
Het College van Bestuur faciliteerde deze mensen een gedurende een voorbereidingsperiode van twee jaar maximaal bij het ontwikkelen van dat nieuwe pedagogisch/didactische concept. Zo werd een heel jaar wekelijks elke woensdag elf docenten van de vijf vmbo-locaties vrijgeroosterd om met elkaar het nieuwe concept in details uit te werken, overal in het land scholen te bezoeken en inspirerende collega’s te ontmoeten.
Hun bevindingen zijn allemaal vastgelegd en vormen het vertrekpunt. Zie deze link.
Ankerpunten
Bij de start werd een kleine groep van docenten en leden van het MT gevraagd die droomvlucht te maken en de uitgangspunten van het Beroepscollege op te stellen. Zij kwamen terug met een visiedocument met acht ankerpunten:
- een optimale doorstroom binnen 5 leerwegen (arbeidsmarktgerichte, basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg) waarin de zone van persoonlijke, naaste ontwikkeling van de leerling en optimalisering van kansen centraal staat.
- een goede samenwerking met het mbo.
- een diploma en/of baangarantie voor alle leerlingen.
- een heldere en transparante visie op de leerling en het leren.
- een optimale zorgstructuur, mede in het kader van Passend Onderwijs.
- een directe en intensieve betrokkenheid van ouders.
- een school midden in de maatschappij.
- een cruciale rol van de nieuwe media en mediageletterdheid bij het onderwijsleerproces.
Elke vmbo-locatie van het Beroepscollege Parkstad Limburg mag dat vanaf het nieuwe schooljaar op een eigen manier en - in het begin ook - in een eigen tempo doen. Over niet al te lange tijd moet je die acht ankerpunten echter op allerlei manieren in die scholen terugzien.
Het Beroepscollege Parkstad Limburg laat in die beginfase leraren aan het woord die vertellen wat zij aan mooie dingen en valkuilen onderweg tegenkomen. Zie link.
Verdiepend artikel
Waardenvol opvoeden in een improvisatiemaatschappij
Reacties