Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Amerikaanse studenten ontwerpen hun eigen onderwijs: een school-binnen-een-school

11 juli 2015

Een groep van negen studenten ontwerpt in de Verenigde Staten hun eigen school-binnen-een-school en leren alleen wat ze willen leren. Charles Tsai liep een week mee en maakte deze film. Zijn belangrijkste conclusie: 'Vreemd dat in een systeem dat bedoeld is om jongeren onderwijs te bieden de stem van diezelfde jeugd ontbreekt'. Rikie van Blijswijk legt in deze bijdrage een link tussen het ontwerp en zeven vertrekpunten voor goed onderwijs -  de zeven leidende principes zoals ze op hetkind.org zijn gedefinieerd.

Wanneer studenten de kans krijgen hun eigen onderwijs te ontwerpen, lijken de zeven leidende principes als vanzelf boven te komen drijven. Negen jongeren van de Monument Mountain Regional High School spreken met elkaar af wat ze gaan leren en hoe ze dat gaan doen. Daarvoor zijn drie, wekelijks terugkerende, organisatievormen bedacht:

1. Een wekelijkse leervraag

Elke week start met een persoonlijke leervraag. Daarin staat hun eigen interesse voorop, waardoor ieders betrokkenheid  groot is. Ze praten met hun studiegenoten over hun onderzoek, delen elkaars kennis en bieden elkaar support waar nodig. Aan het eind van de week presenteert elke student zijn/haar eindresultaat, zodat ook anderen ervan leren.

2. Een individuele inspanning

'Je kunt leren wat je wilt', wordt gezegd. Een student wil pianospelen. 'Nu zit ik ook in een orkest'. Een ander heeft de ambitie een boek te schrijven met gedichten en is elke dag daarin aan het werk. 'Twee tot vier uur is gemiddeld. als ik er maar 1 uur aan gewerkt heb, is dat teleurstellend'. Onderzoek doen naar een thema als onderwijs is de passie van een ander groepslid. De studenten bepalen zelf het onderwerp en het plezier daarvoor groeit.

3. Een gezamenlijke inspanning

'Omdat samen doen en samen leren  het interessant maakt', wordt daarnaast een gedeeld onderwerp gekozen voor onderzoek en studie. Elk groepslid neemt daarin een rol op zich. 'We leren ontzettend veel daarvan en maken gebruik van alle verschillende leerstijlen, die ieder van ons inbrengt'.

In het ontwerp is de relatie met de zeven leidende principes zichtbaar en voelbaar. Hun onderwijs is talent- en ambitie gedreven; ze werken vanuit en met hun talenten en hebben de ambitie niet alleen daarvan zelf te leren, maar ook de anderen in hun ontwikkeling verder te brengen. Het gevoelde eigenaarschap brengt ze naar grotere voldoening en hogere opbrengsten.

Deze studenten hebben zich in hun ontwerp verbonden aan elkaar en voélen zich niet alleen, maar dragen ook daadwerkelijk en in ruime mate verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling én die van de ander. Ze weten zich afhankelijk van elkaar  en doen wat ze kunnen om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten.

Het ontwerp is gebaseerd op voortdurende reflectie op ieders individueel leerproces. Elke week organiseren de studenten hun presentaties, die de antwoorden en uitkomsten bieden op de 'vragen van de week'. De een is er niet zonder de ander met b.v. het groepswerk. Zij zijn met elkaar verantwoordelijk voor proces en resultaat. Deze vorm van full partnerschap biedt alle mogelijkheden om te leren van elkaar.

De motivatie om te leren is de eigen passie, waarin de verschillende leerstijlen worden gehonoreerd. Leren is in dit ontwerp een echte groepsactiviteit; wie afhaakt bij een onderzoek of activiteit zet zijn maatjes in de kou. De impact van het eigen handelen is dus groot.  Zo zijn onderwijs en opvoeding onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het devies: zorg goed voor jezelf, zorg goed voor de ander, zorg goed voor je omgeving is letterlijk het morele kompas waarop ze varen.

De studenten doen tevens uitspraken over de toekomstige samenleving: ' Wij zijn op ons zelf aangewezen en verantwoordelijk.  De enige manier te leren autonoom te zijn is door het te doen en burgerschap op ons te nemen'.

Samenwerking, bemoediging, vragen stellen, beschikbaarheid van bronnen, de groepsdynamica. Ze zijn doorslaggevend voor het slagen van dit project. Iedere deelnemer heeft daarin zijn eigen aandeel" Je doet het niet alleen voor jezelf; je doet het voor jouw team'.  De legitimatie zit in dit project en wordt bij elke presentatie, gesprek en activiteit bevestigd.

 

Bekijk de film: If students designed their own schools van Charles Tsai
 

Monument Mountain Regional High School

600 Stockbridge Road, Great Barrington, MA 01230

Meer informatie op de website van de school

 

 

 

 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief