Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Altruïsme en empathie is meer dan wenselijk'

16 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vndaag: Barry Redeker van basisschool Lunetten in Heemskerk. 'Altruïsme en empathie is meer dan wenselijk'.

Perfecte overwinning

‘Ik was erg onder de indruk. Zelfs volwassenen kunnen dat niet. Het was perfect … een perfecte overwinning voor de kinderen.‘  Met deze woorden eindigt Toshiro Kanamori het fragment in de documentaire Children Full of life waar we met ons onderwijsteam ademloos naar hebben gekeken.

We zagen hoe meester Kanamori zijn leerling Yuto aanspreekt op zijn storende gedrag. Yuto mag niet meer meedoen met het vlotvaren; een project waar de kinderen al maanden naar uitkijken. Maar dat accepteert de klas niet. Er volgt een indrukwekkend tafereel. Yo, een klasgenoot, neemt het op voor Yuto. Hij doet dit op een uiterst respectvolle wijze en vanuit de volle overtuiging dat het oneerlijk is. Een indrukwekkend staaltje empathie en medeverantwoordelijkheid!

Kranten koppen op dit moment met een veelvoud aan artikelen over de individualisering van onze maatschappij. Politieke partijen komen in het licht van deze individualisering tegenover elkaar te staan. En dat is vreemd. De mens is namelijk in de kern een sociaal wezen. De erkenning van onszelf, het verlangen naar veiligheid, liefde, vriendschap, respect en waardering. We hebben daar ‘de ander’ voor nodig. En die ander heeft ons daarvoor weer nodig. Niet voor niets vergroot het leven in groepen de kans op overleven in het algemeen.

Kinderen staan nog heel dicht bij het gegeven dat je afhankelijk bent van en gericht bent op de ander. Hun basisvertrouwen is daarop gebaseerd. Dit basisvertrouwen (hechting) is het fundament voor ons dagelijks handelen.

De volwassene die voor dit gegeven open staat en goed kijkt, leert veel van kinderen. Aandacht voor altruïsme en empathie is dus meer dan alleen maar wenselijk. Het vraagt om leerkrachten die aandacht hebben voor de sfeer in de groep en voor het individu. Neem de tijd!. Raak in gesprek. Drink thee met de groep. Kom dichterbij door te praten, te luisteren. Dat hoeft echt niet vaak. Maar doe het! Dit is belangrijk

….. en het begin van een perfecte overwinning.

Barry Redeker
Basisschool De Lunetten in Heemskerk
www.kbslunetten.nl


Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief