Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Als ik met haar op de open dag van de kappersopleiding ben, zie ik een glunderend koppie’

13 oktober 2016

De dochter van Sabine Wolters, oud-leerkracht en nu trainer, zit in 4 havo, maar moet er hard aan trekken. Haar grote wens is kapster worden, en als ze ontdekt dat daarvoor alleen een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo nodig is, staat haar besluit al vast. Ondanks dat veel mensen in de omgeving roepen dat het zo zonde is van haar havo, kijkt Sabine naar haar dochter en ziet ze een dolgelukkig meisje. De keuze lijkt gemaakt.

hairstyle-hair-wedding-bride15 jaar is ze, ons middelste kind, onze oudste dochter. Sprankelend, sociaal, gezellig en een kind dat altijd mogelijkheden ziet. Het enige wat behoorlijk tegenzit zijn de cijfers op school. 4 Havo, een strijd. Extra begeleiding van een student, het helpt een beetje. Dit jaar redden en ook nog investeren in 5 havo komt neer op studiebegeleiding elke dag, in ruil voor €350 per maand.

Investeren? In wat eigenlijk?
Prima om te investeren in de toekomst van je kind, hoewel ik werkelijk niet geloof dat het investeren is, want ze vindt de materie niks aan en wil er ook niets meer mee doen op termijn. Investeren dus in een papiertje. Zodat je kunt zeggen dat je havo hebt gedaan of door kunt naar het HBO. En dat is nou net niet wat ze wil.

Wat dan wel?
Steeds vaker komt haar wens om kapster te worden naar voren. Niks geen HBO of studeren.
Gewoon naar de kappersvakschool. MBO. ‘Omlaag’ in niveau. Als we even googlen en navraag doen blijkt dat ze direct in september al kan starten. Met overgang 3 naar 4 havo kan dat zonder het welbegeerde ‘papiertje’.Een bijzondere stap.

Overal om ons heen roepen mensen hoe onverstandig het is. Zonder diploma naar het MBO, stel je voor dat ………dit, stel je voor dat …….dat. Nee echt, havo afmaken of desnoods vmbo-t diploma, dat is wenselijk.

Als ik met haar op de open dag van het ROC bij de kappersopleiding ben zie ik alleen maar een glunderend koppie. Zo blij, zo gelukkig dat ze kan gaan doen wat ze werkelijk wil. Een fantastische kapper worden, met alles erop en eraan.
Met welke bedoeling zouden we eigenlijk kiezen voor een ‘papiertje’? Omdat we in Nederland dat nou eenmaal doen? Omdat de norm is dat je minimaal vmbo-t of havo hebt? Omdat als het niet lukt of niet bevalt op het MBO dat je dan in ieder geval nog iets achter de hand hebt?

Durf je te kiezen voor geluk?
Onze keus is gemaakt. Een switch voor onze leuke dochter die zo graag ‘gewoon’ kapster wil worden. Nou…. Niks gewoon. Reken maar dat ze een bijzondere, sprankelende, sociale, gezellige en goede kapster wordt.
En ik… ik denk dat je me volgend jaar kunt herkennen aan m’n bruine, rode, blonde, steile en krullende haren.
Tja…. Er zal toch iemand model moeten zijn. Best een leuke carrièreswitch op 45-jarige leeftijd. En ook daar kan geen papiertje tegenop.

Sabine Wolters is oud-leerkracht en nu eigenaar van trainingsbureau Jij InZicht, waar ze ook blogs schrijft.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief