Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Het kind als antwoord: de complete lezing van Luc Stevens op video

27 februari 2012

Hetkind-themalogo-onderwijsavondLuc Stevens sprak op 27 september 2011 bijna vijf kwartier vanuit het thema 'Het kind als antwoord'. Deze video laat de complete lezing zien in Driebergen. ''Kinderen laten zelf zien hoe ze ervoor staan. Ouderschap leer je van je kinderen. Leraarschap leer je van je leerlingen.''  De onderwijsavond vormde de start van de  serie 7 x inspiratie. Na Luc Stevens, Sieneke Goorhuis en Ferre Laevers is woensdagavond 29 februari de beurt aan Bas Levering. U kunt zich nog voor woensdagavond aanmelden.  De avond start om 19.00 uur op landgoed De Horst.

Het kind als antwoord. Op onze vragen, als opvoeders. En dit is het antwoord. 

Luc Stevens laat enkele boomtekeningen van kinderen zien.

In onze expressie laten we zien wie we zijn. Dat gaat uit van de veronderstelling dat een mens in zijn expressie zichzelf laat zien. Dat is algemeen aanvaard. Niet alleen van schilders en artiesten, maar ook van ons, in onze dagelijkse expressie, laten we zien wie we zijn. Als we dat niet kunnen,  ziet de ander meteen dat het niet in orde is met ons, dat we iemand anders willen laten zien, die we niet zijn. Dat weet ieder, is nooit de bedoeling.

Het kind als antwoord, op onze vragen.
We zijn in zijn algemeenheid niet geneigd voor antwoorden op onze opveodingsvragen, op onze vragen als leraar, naar kinderen te kijken of met kinderen te spreken. Het kind als representant, als belangrijkste informant over zichzelf te beschouwen, is voor ons niet vanzelfsprekend. We zoeken artikelen, literatuur, of we zoeken een advies, we raadplegen onze partner...

En ouders spreken ook wel met hun kinderen als ze zien dat het niet goed gaat.

De natuurlijke verhouding waarin je elkaar - verbaal of non-verbaal - bevraagt over hoe je ervoor staat, of laat zien hoe je ervoor staat, zijn we een beetje kwijtgeraakt, door de sterke professionalisering van opvoeding en onderwijs, en door het wetenschappelijk onderzoek, de rationalisering en de theoretisering. Dat is oke op zich, maar we moeten het wel binnen de juiste proporties zien te houden.

Kinderen laten zien hoe ze ervoor staan. En ouders leren dat in het proces van hun ouderschap. Ouderschap leer je van je kinderen. Leraarschap leer je van je leerlingen.

Hieronder de complete lezing:

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief