Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Wanneer je kunt luisteren naar een kind en de tijd neemt, geven zij hun 'handleiding' prijs

26 februari 2016

Lotte Meekers wil net aan de koffie, als er op het schoolplein scheldwoorden klinken. Een kind rent de school in, een ander staat buiten te huilen. Het zijn niet haar leerlingen, maar ze weet dat er van haar nu iets wordt gevraagd. Een blog over luisteren en het vinden van een handleiding van kinderen, die ook zelf immers goed in staat zijn om te reflecteren op hun eigen gedrag. 'Wanneer hij voortaan even wegloopt, is dat om even af te koelen en tot zichzelf te komen.'

tranen-300x178Tien uur. Het is pauze en de kinderen zijn lekker aan het spelen. Wanneer ik binnen een kop koffie ga halen, hoor ik ineens een hard gevloek. Een kind komt boos de school ingerend. Achtervolgd door bezorgde klasgenoten. Snel scan ik de situatie en vraag wie er betrokken zijn.  Het blijkt dat het kind een aanvaring heeft met een andere jongen uit de groep. Die staat buiten te huilen. Ik vraag de jongens even binnen te komen en bied ze een stoel aan. Vraag ze of er een gesprek kan plaatsvinden of dat er nog ruimte moet zijn voor de boosheid. Er mag gepraat worden van de jongens.

Ik zie dat er wat van ze af valt nu ze even rustig zitten. Na beide verhalen aangehoord te hebben blijkt dat ze een misverstand hebben. De ene jongen dacht dat de ander boos was geworden op hem tijdens het spel. Waarop hij boos reageerde, omdat hij vol onbegrip zat. De jongen begon te vertellen... 'Ik werd boos, omdat de afspraken niet helder waren. Jij deed iets wat volgens mij niet mocht. Ik word vaker ineens heel boos tijdens spelletjes. Dan wil ik het liefst even alleen zijn. Ik kan ook niet zo goed tegen mijn verlies.' Wat mooi dat deze jongen zichzelf al zo goed kent. Ik heb hem bedankt voor zijn openheid en gezegd dat het heel waardevol is dat hij zichzelf al zo goed kent. Ook heb ik gevraagd of zijn klasgenoten zijn "handleiding" wel kennen. Zo weten ze een volgende keer: het ligt niet aan ons. Wanneer hij even wegloopt, is dat om even af te koelen en tot zichzelf te komen. Als hij rustig is, komt hij uit zichzelf weer terug om mee te spelen.

Wat een mooi moment met twee leerlingen, waarvan ik niet de leerkracht ben.
Wanneer je kunt luisteren naar kinderen en de tijd neemt, geven zij hun "handleidingen" prijs en hoef je ze alleen maar goed te lezen .

Lotte Meekers is werkzaam op de Geert Groteschool in Zwolle.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief