Worsteling van een ouder: 'Wat zijn nou die momenten dat je er echt moet zijn? En wie bepaalt dat?
28 juli 2014
Welke momenten het zijn die mijn kinderen zich later zullen herinneren, Natasja de Kroon weet het niet. 'Ik hoop dat het de ochtenden zijn waarop we uren knuffelden in het grote bed. Ik hoop dat het het plezier is dat we met elkaar hebben tijdens een spelletje. Maar nu op dit moment hoop ik vooral dat de school, de opvang, de sportclubs en iedereen die met onze kinderen bezig is wat minder 'momenten' organiseren die ik als ouder niet mag missen.' Een blog over de worstelingen over 'de momenten' en de briefjes.Afgelopen zaterdag keek ik naar de herhaling van '24 uur met Ali B'. Tot mijn teleurstelling niet met gastheer Wilfried de Jong, maar met Theo Maassen. Ik vond het geen succes. Wat mij betreft zijn er genoeg programma’s waarin mensen tegen elkaar praten. Ik miste het praten mét elkaar. En wat ik misschien nog wel het meeste miste was de stilte. Het nietsdoen. Het luisteren naar elkaar. En de diepgang die ontstaat als het niet meer gaat om wie je wilt zijn, maar als iemand echt nieuwsgierig is naar wat zich binnenin jou afspeelt. Kortom, ik miste Wilfried de Jong.
Er was echter een stukje wat me bijbleef. Ali vertelde hoe hij wilde dat zijn kinderen hem herinnerden. Als iemand die er was als op de momenten dat het er echt toe deed. Volgens Theo was dit flauwekul. Je kinderen willen gewoon dat je er bent, dat je deel uitmaakt van hun leven, altijd. In deze discussie herkende ik de worsteling van elke ouder, of in ieder geval die van mezelf. Wat zijn nou die momenten dat je er echt moet zijn? En wie bepaalt dat?
Zeker is een ding: Terwijl we ons de schoenen onder het lijf vandaan lopen om er voor onze kinderen te zijn, zal het nog heel wat jaren duren voordat we weten of we het goed gedaan hebben. Tenminste, als we het geluk hebben dat onze kinderen ons willen vertellen welke rol we in hun leven gespeeld hebben. Pas dan zullen we zien of we erin geslaagd zijn om iemand groot te brengen waar we trots op zijn. Die onze waarden deelt en op een prettige manier in het leven staat. Maar tot die tijd? Hoe dealen we in de tussentijd met onze onzekerheid en twijfels?
Een van de meest gevreesde elementen van het leven van een ouder is het briefje. Terwijl je je kind staat op te wachten zie je hem aankomen met een briefje in zijn hand. Angstig gluur je naar de datum. En jawel, de geplande voorstelling/ouderavond/knutselmiddag is op een moment dat jij moet werken. En dan van dat werk waar je niet onderuit kunt. Je wapent je tegen de teleurstelling en probeert uit te leggen dat je je best gaat doen. En ergens word je boos vanwege de problemen die het briefje veroorzaakt. Je had het immers helemaal voor elkaar. Opvang geregeld, boodschappen gedaan. Maar dankzij het briefje schiet je alsnog tekort. Want je bent er niet. Op een belangrijk moment.
Welke momenten het zijn die mijn kinderen zich later zullen herinneren, ik weet het niet. Ik hoop dat het de ochtenden zijn waarop we uren knuffelden in het grote bed. Ik hoop dat het het plezier is dat we met elkaar hebben tijdens een spelletje. Ik hoop dat er veel van dat soort momenten zullen zijn. Maar nu op dit moment hoop ik vooral dat de school, de opvang, de sportclubs en iedereen die met onze kinderen bezig is wat minder momenten organiseert die ik als ouder niet mag missen. Ik hoef niet elke maand een voorstelling, elke week een hoogtepunt. Geef mij maar al die gewone momenten waarop ik dicht bij mijn kinderen kan zijn zonder dat iets hoeft.
Natasja de Kroon studeerde in 1995 af als orthopedagoog. In 2005 richtte ze haar eigen kindercentrum op, de Buitenkans in Heerenveen. In haar huidige werk als Happy Coach en Geluksvogel combineert Natasja haar liefde voor kinderen met haar passie voor onderwijs.
Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september --> Bestel!
Op woensdag 10 september - kort na de zomervakantie - start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet treden?
De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).
–> U kunt zich HIER aanmelden
---------------
Conferentie Leider zijn op 24 september
Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. --> KLIK hier.
Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- inclusief boek
Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!
Aanmelding: [email protected]
Reacties