Wonderwel projecten: 'De wereld rond het kind ontsluiten, zodat ze duurzaam bijdragen aan de toekomst'
13 september 2013
Suzan Baldinger zit aan de keukentafel met Hans Wilschut, schrijver van het boek 'Wonderwel... over drinkwater, drollen en draaiende magneten'. Hans houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met water, voedsel, energie en afval. Hij was de man achter de boerderij educatielessen in Amsterdam. Hij heeft zo'n 13.000 leerlingen van basisscholen een dag naar de polder gebracht om mee te werken op een boerderij... Lees verder.In de projecten van Wonderwel worden kinderen en volwassenen uitgenodigd om mee te doen. Meewerken op een boerderij en in de polder zijn voorbeelden van ervaringen waar kinderen later op terug kunnen vallen wanneer zij verantwoordelijk zijn voor hun omgeving. Volwassenen worden aangesproken hun talenten te gebruiken voor de instandhouding van de dagelijkse basisvoorzieningen. Steeds is de vraag: ‘hoe worden mensen van toeschouwer deelnemer?’.
De afgelopen tijd heeft Hans Wilschut zich gestort op het maken van een boek. Hans verbaast zich over wonderlijke natuurwetten en prachtige staaltjes van techniek. Die verwondering brengt hij d.m.v. o.a. dit nieuwe boek over op kleine ....maar ook op grote mensen. Ik zie beelden voor me, elke keer als ik nu mijn wc doorspoel na een bezoekje: draaiende drollen en chemische reacties en bacterien zo groot als...
Het boek gaat over hoe het praktisch functioneren van onze huishoudens mogelijk is door een paar wonderlijke natuurwetten. Zo kan het drinkwater uit de kraan wel eens in de veldfles van Napoleon hebben gezeten en worden drollen opgegeten door kleine beestjes (bacteriën). Andere bacteriën maken van ons GFT afval biogas, waarop ze weer auto’s laten rijden.
'Over drinkwater, drollen en draaiende magneten' legt verbanden. Vanzelfsprekende dingen worden interessant. Hans ontsluit de wereld rond het kind. Hij zorgt dat ze zich verwonderen en hechten aan de wereld om hen heen. Vanuit de verwondering kunnen ze vervolgens verder gaan denken over de vraagstukken waar we met elkaar voor staan en zo duurzaam bijdragen aan de toekomstige wereld.
Het eerste boek en zondag 15 september
Het eerste Wonderwel boek wordt zondag 15 september 16.00 uur, gepresenteerd aan Roelof Kruize, de directeur van Waternet. Natuurspeeltuin Het Woeste Westen in het Amsterdamse Westerpark wordt omgetoverd tot Wonderwel Speelpark. Kinderen gaan die dag zelf gas maken, veen steken (ontstaan aardgas), graan malen, brood bakken, pijl en boog maken (vroeger nodig bij de voedselvoorziening), van slootwater drinkwater maken, de schoorsteen met rookpluim van de Hemweg elektriciteitscentrale mooi omlijsten (deze rookpluim is duidelijk te zien op het Woeste Westen) en van afval kunst maken.
De middag begint om 12 uur en eindigt om 17 uur. Wees erbij!
Meer informatie over Wonderwel projecten
www.wonderwelprojecten.nl
Reacties