Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Wat scholen ‘moeten’: René Peters over de kloof tussen goedbedoelende politici en het onderwijs

6 november 2014

‘Alle politici hebben het beste voor met kinderen. Politici willen zich graag actief bemoeien met het onderwijs. En dat kan het beste via wetgeving’, schrijft René Peters in dit blog. Hij kent die wereld: hij is wethouder in Oss. Maar in oud-leerkracht René klopt nog immer een warm onderwijshart: ‘Politici moeten zich, ondanks hun goede bedoelingen, niet te veel bemoeien met de onderwijspraktijk. Wat mij betreft is een school een waarden-gemeenschap en geen leerfabriek. Geef professionals de ruimte.’

Leraren moeten blog René Peters2Alle politici hebben het beste voor met kinderen. En wat het beste is, dat weten ze ook heel goed. Politici willen zich graag actief bemoeien met het onderwijs. En dat kan het beste via wetgeving. Het nieuwste plan is om wettelijk te bepalen hoeveel uren kinderen wekelijks gymles moeten krijgen op school. De bedoelingen zijn zonder twijfel goed. Maar onderwijs wordt gegeven door professionals met kennis van zaken en hart voor de zaak. Geef hen de ruimte.

Wat mij betreft is een school een waarden-gemeenschap en geen leerfabriek. Zo simpel is dat. Om van kind op te groeien tot gezonde volwassene is meer nodig dan kennis en vaardigheden. Er bestaan in Nederland verschillen tussen scholen. En dat is een goede zaak. Ouders en kinderen moeten kunnen kiezen voor een school die bij hen past. Wat mij betreft moeten we die verschillen koesteren. En moeten scholen de mogelijkheid hebben om, binnen grenzen, zelf hun onderwijs vorm te geven.

Van nature hebben politici een hekel aan verschillen. En het onderwijs wordt gezien als oplossing voor alle problemen. Worden kinderen gepest? Dan stellen we een ‘bewezen effectief’ anti- pestprogramma verplicht voor alle scholen. Worden kinderen te zwaar? Dan stellen we wettelijk vast hoeveel uren kinderen bewegingsonderwijs moeten krijgen. Enzovoort, enzovoort. Wie in google de zoekterm ‘scholen moeten’ gebruikt, krijgt in minder dan één seconde ruim vijftien miljoen hits*. Lees verder…

René Peters

 

René Peters (CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss. Begin dit jaar werd hij verkozen tot de Meest Invloedrijke Persoon bij de Lokale Overheid 2013 door de website gemeente.nu. Peters blogt twee keer per week. Dat onderwijs vaak het thema van zijn beschouwingen vormt, is niet toevallig: behalve dat onderwijs in zijn portefeuille zit, is René Peters voormalig leerkracht en (interim) leidinggevende op scholen.

* N.B. Eén van de reageerders op Renés blog, Ronald van Engelen, rekende hem voor dat hij een fout maakte met betrekking tot die Google-hits. Door geen aanhalingstekens rondom ‘scholen moeten’ te zetten, krijg je inderdaad meer dan vijftien miljoen hits. Als je uitsluitend wilt zoeken op de frase ‘scholen moeten’, houd je zo’n 124.000 hits over. En, merkt Van Engelen op: dat is dan nog altijd vier keer meer dan als je zoekt op ‘scholen willen’. Dit zoeken naar hits is natuurlijk vooral illustratief, geen bewijsvoering. Overigens is het interessant wát scholen dan zouden moeten, als je het intikt in je zoekmachine: scholen moeten …later beginnen, …energy drank verbieden, …strenger, …meer doen tegen pesten, …zorgleerlingen een passende plek bieden.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief