'Wat goed is, laten bepalen door de gemeenschap waar we voor werken'
8 maart 2013
Vorige week mocht Edwin Borger de aftrap verzorgen op, voor en in de Beste School Voor Nederland, de BSV (ofwel de Bloemendaalse Schoolvereniging). Maar de nadruk ligt daarbij op vóór. 'De nuance kleuren we namelijk graag zelf in.' Daar moet best wel het een en ander voor gebeuren. Via twitter zette @ronaldheidanus Borger - vlak voor hij aan zijn ED-Talk mocht beginnen - op het juiste spoor. Letterlijk. Zijn blog: 'De norm voor wat goed is, laten bepalen door de gemeenschap waar wij voor en mee werken'.Ik begin met een gedicht.
Two roads diverged in a wood, and I
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.
Robert Frost, The Road Not Taken, US poet (1874 - 1963)
Ik geloof niet dat Claire Boonstra, Jelmer Evers, de betrokkenen in en rondom het platform van hetkind.org, de mensen van BON, de PO-raad, de Onderwijsraad of Edushock (en dan vergeet ik er vast nog wel een paar) het verschil niet zouden willen maken. In het geval van Jelmer Evers zie ik dat hij dag in dag uit, het verschil zelf ook daadwerkelijk maakt. Of probeert te maken. Op de vloer.
Velen willen het anders. Omdat ons onderwijs zo slecht is. Niet goed is. Niet goed genoeg is. Beter moet. Op naar de top 5 moet. Kinderen in een hokje duwt. Cito-slaven genereert ( en dan vergeet ik er vast nog wel een paar). Goed bedoelde, prachtige en minder prachtige initiatieven. Meetbaar, weetbaar en soms onnavolgbaar. En heel soms niet passend bij zijn functie en verantwoordelijkheid, maar niet onrechtmatig.......
Ik wil het ook anders. Jij ook. Samen zijn we met twee.
In de traditionele wereld van de ambachtslui, de vakmannen en vrouwen werd de norm voor goed werk bepaald door de gemeenschap. Ook Pasi Sahlberg schrijft daar iets over in zijn boek. Hoe dit in Finland een plek heeft gekregen in onderwijsvernieuwing.
De Finnen hebben daarnaast een heel sterk waarom. Een waarom dat verbinding tot stand brengt tussen onderwijs en samenleving, samenleving en onderwijs. Dat wat jij en ik in het klein op onze scholen doen, willen gaan doen. Het verschil gaan maken. Zelf kleur aanbrengen. De norm voor wat goed is, meer laten gaan bepalen door de gemeenschap waar wij voor en mee werken.
Ik moest hier aan denken toen ik afgelopen week mij college tour startte. Kijken in de klas. Er werden ijsberen geschilderd. Met wit en zwart. Aan de rand van de tafel zat een kind uiterst geconcentreerd haar ijsbeer te kleuren. Met oranje, rood en geel. En zwart. Haar naam.
And that has made all the difference
Edwin Borger.
Edwin Borger maakt deel uit van de Bloemendaalse Schoolvereniging (BSV), een vereniging van ouders die het neutraal onderwijs een warm hart toedragen. Het woord 'neutraal' geeft aan, dat bij de BSV het onderwijs niet is gefundeerd op een bepaalde godsdienst of levensbeschouwelijke inslag. De vereniging heeft als doel voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar goed en gedegen onderwijs te verzorgen.
Reacties