Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Waarom ik leraar ben: 'Bij meester Hans ging ik elke dag huppelend naar school'

25 juni 2015

Edwin Borger voelde zich aangesproken door een simpele vraag. Waarom ben ik leraar geworden? Hij  gaat terug naar de jaren zeventig, naar de vijfde en zesde klas van de Bavo in Haarlem. En naar meester Hans. 'Hij was en is de reden dat ik uiteindelijk zelf meester ben. En blijf. In mijn herinnering ging ik elke dag huppelend naar school.'

Meester Hans had een baard, lang haar en studeerde pedagogiek. Dat wat hij in de studiebanken oppikte, paste hij direct toe in de klas. Een parlement in de klas, met ministers, advocaten, rechters. In een tijd dat inspraak van meesters door de hoofdmeester niet werd geduld. Laat staan inspraak van kinderen in dat wat er in hun klas gebeurde.

Meester Hans organiseerde dat en gaf ons de ruimte. Soms wel eens zo veel ruimte, dat ik pas op latere leeftijd snapte dat ik word met een d wordt geschreven.

Soms nog meer ruimte, als hij naar beneden moest omdat de hoofdmeester ziek was. En meester Hans hem dan ging vervangen. Het team zuchtte vast van genot.

Waar ik als meester in de dop het meest van genoot waren de verhalen. Geschiedenisverhalen. Met of zonder platen van Isings. Van de verhalen bij de toverlantaarn. Ook al waren we die verhalen soms wel eens ontgroeid.

Meester Hans werd, was en is de reden dat ik uiteindelijk zelf meester werd. Ben. En blijf. In mijn herinnering ging ik dan ook iedere dag huppelend naar school.

Toen ik zelf meester werd en later schoolleider, trof ik een kind aan dat huppelde op de gang. Rust in de school, we hebben een protocol. 'Waarom ren jij in de gang? Je weet toch dat we in de gang rustig lopen.'

Het kind keek mij vrolijk aan. 'Ik huppel, meester Edwin. Want als ik huppel, dan ben ik eerder in de klas. We gaan namelijk project doen.'  Meester Hans keek vast glimlachend toe. Ik ook. Vanaf dat moment ging ik ook weer als schoolleider naar kinderen kijken, luisteren.

Onderwijs gaat over kinderen. Dat vond meester Hans al. Ik ook.

Edwin Borger is tegenwoordig eigenaar van Borger Onderwijsadvies

 

 

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief