Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Vmbo'ers in een kunstatelier: 'Het ruikt hier niet naar school'

5 april 2015

De ingrediënten: zestien vmbo-meisjes, elk met een eigen probleem dat ze de baas willen worden. Twee kunstenaars. Acht schildersezels. Kwasten en verf. En laat dan de goede gesprekken maar komen. Schoolleider Clemens Geenen bezocht kunstatelier ‘De Schets’ en zag hoe een licht ontvlambare leerlinge en haar introverte schoolgenote elkaar vonden op het canvas.

Voor het tijdschrift Egoscoop bezocht schoolleider Clemens Geenen het project ‘Transparant’, een samenwerking tussen een Brabantse vmbo-school en een kunstenaarsduo. Hij trof een sfeer waarin creatieve ongedwongenheid en persoonlijke ontboezemingen naadloos in elkaar overgingen. Vandaar dat hij zijn artikel begint met een vergelijking met het tv-programma ‘Taarten van Abel’:

"Al jaren voert Siemon de Jong boeiende, ontroerende en vaak diepgaande gesprekken met jonge kinderen. Niet door met een praatpapier in de hand aan een mentortafeltje te gaan zitten, maar door een taart met ze te bakken. In het VPRO programma ‘Taarten van Abel’ raken bakker Abel en zijn jonge gesprekspartners al knedend, bakkend en slagroom spuitend met elkaar in gesprek.

Ik moest er aan denken toen ik te gast was bij de beeldend kunstenaars Geert van de Vorstenbosch en Jolanda van Doorn. In hun atelier ontvangen zij leerlingen van het Fioretti College, een vmbo-school in het Brabantse Veghel. Ze ontvangen die leerlingen niet om daar opgeleid te worden tot de nieuwe Rembrandt of Mondriaan, maar om elkaar te ontmoeten, elkaar te leren kennen en vooral om zichzelf te leren kennen.”

Lees het hele artikel: 'Het ruikt hier niet naar school'

Clemens Geenen is directielid van het Fioretti College in Veghel, een school voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs.Hij schrijft vaker blogs die hij deelt met hetkind.

Het Nederlandse onderwijstijdschrift Egoscoop bestaat niet meer. Artikelen zijn nog steeds op te vragen.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief