Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Videodrieluik over een leraar met tact, perspectief nemen: ‘Stel je nu eens voor dat jij dat kind bent’

13 maart 2017

Perspectief nemen - als het ware ruimte maken binnen jezelf voor de ander - zal je oordelen doen afnemen en is ook de weg naar compassie en een ‘open hart’. Zodat je het goede kan doen, ook in de ogen van de ander. Merlijn Wentzel vertelt over het belang ervan in haar werk, in de onderwijspraktijk, aan de hand van eigen ervaringen. En ze eindigt met een oefening: ‘Stel je nu eens voor dat jij dat kind bent’. Dit is het tweede deel van een videodrieluik waarin drie essentiële elementen van een leraar met tact worden behandeld. De opnames zijn gemaakt tijdens de Onderwijsavond van NIVOZ-docenten in Driebergen, op 7 december 2016.

Perspectief nemen kan gedefinieerd worden als het vermogen om zich op de meest levendige manier een voorstelling te maken van de wijze waarop de ander de ‘werkelijkheid’ construeert, met aandacht voor het emotionele (gevoelens), het conatieve (motivatie en interesse) en het cognitieve (percepties en cognities). (Laevers, 2008)
.In een videodrieluik vertellen Marleen van der Krogt, Merlijn Wentzel en Martijn Galjé – drie docenten van de trajecten Pedagogische Tact bij stichting NIVOZ – over zichzelf, hun ervaringen en hun ontwikkeling. NIVOZ sterkt leraren en schoolleiders bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Het biedt al vanaf 2008 ontwikkeltrajecten aan, onder de naam Pedagogische tact. Deelnemers ontdekken daarin dat ‘tactvol handelen’ meer is dan alleen het verbeteren van de relatie of het hebben van een pedagogisch kompas. Het gaat over een opdracht: Ik heb iets te doen!

Merlijn Wentzel vertelt in deel 2 over hoe perspectief nemen een essentieel onderdeel is in haar onderwijspraktijk. Collega Ellen Emonds leidt haar verhaal in.

De andere delen:

 • Deel 1: het vermogen om het perspectief van het kind of de jongere in te nemen (24 minuten)

 • Deel 3: jezelf als instrument zien: hoe ben ik de leraar die ik ook wil zijn? (18 minuten)---

  Stichting NIVOZ sterkt leraren en schoolleiders in de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Het biedt al vanaf 2008 ontwikkeltrajecten aan, onder de naam Pedagogische tact en leiderschap. Deelnemers ontdekken dat ‘tactvol handelen’ daarin meer is dan het verbeteren van de relatie of het hebben van een pedagogisch kompas.

  Maand mei, doe mee aan een proeverij
  In de maand mei kun je kennismaken met stichting NIVOZ, in het bijzonder met onze docenten en onze werkwijze. Op onze eigen locatie in Driebergen - op landgoed De Horst, gebouw Vossesteyn - zetten we de deur open voor een aantal proeverijen, zowel op avonden als op een zaterdagochtend. Leraren, schoolleiders en bestuurders (in zowel PO, VO als mbo/hbo), dan wel andere onderwijsbetrokkenen of leerlingbegeleiders zijn van harte welkom op vier data.

  Voor data en info, zie deze link. Deelname is gratis, maar alleen na inschrijving.

   

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief