Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Universiteit van de toekomst, met hoogleraren als rocksterren? Een waarschuwing...

4 november 2013

'Professoren zullen rondreizende rocksterren worden in de universiteit van de toekomst.' Dat zei Pascal Smet - Vlaams minister van Onderwijs - op een symposium over ‘De Universiteit van de Toekomst’. Pedro de Bruyckere reageert en spreekt zijn zorg uit over een eventueel ondemocratisch neveneffect: 'De kans dat enkel mensen met VIP-tickets een masterclass van een prof in levende lijve mogen bijwonen is niet onrealistisch.' 

pedro-de-bruyckere_2012_0

Minister Smet is in zijn geliefde Brazilië en verbaasde sommige mensen met uitspraken over de universiteit van de toekomst: “Professoren worden rocksterren in de uniefs van de toekomst.”


Ik ga de onvriendelijkheden op Twitter hier niet herhalen, maar de man kan volgens mij wel degelijk een punt hebben. De vraag is echter of we hier al dan niet blij mee mogen zijn.

Kijk bijvoorbeeld naar de Universiteit van Nederland, geen ‘echte’ universiteit in de oude betekenis, maar een initiatief van onder andere Alexander Klöpping waarbij bekende en/of steengoede docenten een les geven in een hippe plaats die vervolgens online aangeboden wordt. De missie van deze universiteit is duidelijk: De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.

Lees verder.

front pagePedro de Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent en verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en is een zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur. Hij doceert aan de universiteit van Antwerpen over authenticiteit in het onderwijs.

Op zijn gedeelde blog met Bert de Smits 'X, Y of Einstein' schrijven zij over alles wat met onderwijs, jongeren, cultuur en media te maken heeft. Ook hebben zij samen het boek 'De jeugd is tegenwoordig'.

Op TEDxAmsterdamED afgelopen 10 oktober gaf De Bruyckere een TED talk met de titel: 'For excellence we need a motion of trust' 

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief