Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Uit je comfortzone treden: 'De vrijheid om jezelf te zijn, onder alle omstandigheden'

17 maart 2015

'De laatste tijd doe ik dingen die ik normaal niet zo gauw zou doen. Activiteiten die mij uitdagen om buiten mijn oevers te treden. Het bekende verlaten en het nieuwe betreden. Best een uitdaging voor een controlfreak.' Anita Matheij geeft een inkijkje in de uitdaging die ze zichzelf stelt: buiten haar comfortzone treden.


365-Dagen-Succesvol-Nooit-Meer-Burnout-ComfortzoneHet begon allemaal tijdens een vakantie op Curacao. Ik had gehoord dat je er kon er zwemmen met dolfijnen en dat wilde ik wel eens proberen. Aan dolfijnen worden bijzondere eigenschappen toegedicht; ze zouden helende eigenschappen hebben en magische transformaties teweegbrengen bij de mensen met wie ze in contact treden. In werkelijkheid bleek het een commercieel circus te zijn, opgezet om toeristen geld uit de zak te kloppen. Pas later ontdekte ik dat de magie wel degelijk aanwezig was. Ik had het alleen niet door, omdat ik te druk was met oordelen.


Ik was alweer een tijdje thuis toen ik een aankondiging zag voor een vuurloop voor moeders en dochters. Nooit eerder had ik de behoefte gevoeld om over hete kolen te lopen, maar nu voelde ik: dit moet ik doen! Hand in hand liep ik met mijn dochter over het vuur. Pijnloos was het niet, maar het was heel bijzonder om dit samen met mijn dochter te beleven. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op deze ervaring.


Intuïtief schilderen


Korte tijd later zag ik een workshop ‘ schilderen vanuit je hart’. Ik kende de kunstenares van Facebook maar had haar nog nooit in real life ontmoet. Toen bleek dat ik de enige deelnemer was, mocht ik kiezen: annuleren, of in mijn eentje komen. Zo stond ik opeens te schilderen in een echt atelier. Intuïtief pakte ik kleuren die ik normaal niet gebruik, spoot verf in het rond, kliederde, spetterde en zag onder mijn ogen iets prachtigs ontstaan. Wat heerlijk om zo vanuit je gevoel te schilderen!


Vorige week bezocht ik met George een theatervoorstelling. Voorafgaand aan de voorstelling wilden we een hapje eten in de kelder van het theater. Maar het restaurant was volgeboekt en wij hadden niet gereserveerd. Er waren nog twee stoelen vrij aan een tafel waar al mensen zaten. Wij mochten aanschuiven bij deze mensen en vanaf het eerste moment ontstond er een geanimeerd gesprek. Alsof we al jaren bevriend waren en gezellig samen uit waren. Ik was verbaasd over hoe makkelijk het ging en ik hoefde niet eens mijn schroom te overwinnen!


Laat de controle los


Wat hebben deze situaties met elkaar gemeen? Het zijn allemaal situaties waarin het anders loopt dan verwacht. En ik, die altijd graag wil weten wat er gaat gebeuren en het liefst alles zou plannen, geef mij over aan dat wat is. Ik verwonder mij, laat me verrassen en ben trots op mezelf; dat ik dit kan, dat ik dit durf, dat ik dit doe.


LEES VERDER.


Anita Matheij is kindertherapeute, blogt op haar website en heeft het boek Ken je kind geschreven.

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief