Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Uit de ivoren toren: 'Onderzoek voor en vaak ook door de praktijk'

21 oktober 2012

Op het blogcollectief Onderzoek Onderwijs worden ervaringen uitgewisseld  over wat werkt en niet werkt in de klas. Daarbij laat de schrijver zij zich informeren door onderzoek, niet leiden. Amber Walraven - zelf onderzoeker - houdt in deze bijdrage een krachtig pleidooi voor onderwijsonderzoek samen met leraren: 'Uit de ivoren toren.... ' 


Een veel gehoorde klacht met betrekking tot onderwijsonderzoek, is de gebrekkige of zelfs ontbrekende relatie met de onderwijspraktijk. Onderzoekers onderzoeken dingen die alleen zij interessant vinden en die niet spelen in de praktijk. Daarnaast gebeurt het vaak dat onderzoeksresultaten geen weg vinden naar de praktijk, omdat ze voornamelijk gepubliceerd worden in wetenschappelijke tijdschriften.

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en zien we ook een trend die praktijkgericht onderzoek heet. Onderzoek voor en vaak ook door de praktijk. Sinds 2004 mag ik me hier ook met veel plezier mee bezig houden. In deze posts (ik vrees dat het een serie wordt)  wil ik mijn ervaringen als onderzoeker met u delen.  Ik zal niet pretenderen objectief te zijn.

Ik vind het eigenlijk elke keer weer doodeng. Met mijn goede bedoelingen om het onderwijs te innoveren, verbeteren en docenten te helpen, een school in stappen, en docenten proberen te enthousiasmeren om de uitdaging met me aan te gaan. Zo’n eerste bijeenkomst voel ik me altijd als in het hol van de leeuw. Het beeld dat docenten vaak hebben van onderzoekers is negatief:  niet willen luisteren, geen idee hebben wat er speelt in de praktijk, opdringen van veranderingen.  Ik moet zeggen, in de meeste gevallen heb ik het ook verkeerd aangepakt.

Lees verder

Amber Walraven is senior researcher op ITS Radboud University Nijmegen. Ze schrijft op haar eigen blogpost , klik hier 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief