Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Tijd voor een hernieuwde Bildung voor leraren

10 augustus 2012

De faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht vroeg onderwijsadviseur Gerard van Stralen een jaar geleden een boek samen te stellen over Bildung voor leraren. In samenwerking met de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) werd eind juni het resultaat in Leusden gepresenteerd: ‘...En Denken! Bildung voor leraren’ , inhoudelijk sterk en prachtig vormgegeven.  Een must-have in deze hervormingsperiode.

Bildung is het proces van persoonlijke vorming, gebaseerd op een brede kennismaking en beschouwing van culturele en maatschappelijke verworvenheden en uitingen.

Onder hoofdredactie van Van Stralen en de filosoof Rene Gude (ISVW) staan de ideeën van Jean-Jacques Rousseau centraal in het boek. Vandaar de datum van 28 juni, de 300e geboortedag van deze filosoof, schrijver en componist.

Rousseau was een bijzondere denker die streefde naar natuurlijkheid, authenticiteit en persoonlijke vorming. Ook in het onderwijs zouden deze begrippen volgens Rousseau centraal moeten staan. Is Rousseaus onderwijs haalbaar nu de lessen steeds meer beperkt worden tot lezen, schrijven en rekenen? Deze vraag staat centraal in het boek ‘…En denken! Bildung voor leraren’.

Het boek bevat bijdragen van vele prominente cultuurdragers, onder meer van één van de belangrijkste huidige Europese filosofen Peter Sloterdijk.

Scholieren moeten leren lezen, schrijven en rekenen. Goed, maar hoe zit het dan met het denken? Dit boek bevat vurige pleidooien voor meer bildung in het onderwijs. Deze vorm van reflectie is nodig om leerlingen culturele bagage mee te geven en hen beter te laten denken. Prominente cultuurdragers leggen in dit boek uit dat het tijd is voor een hernieuwde bildung, een vorming van leerlingen tot erudiete, zelfstandig denkende burgers.

Met tekstuele bijdragen van: Joop Albeda, Arthur d’ Ansembourg, Cok Bakker, Barbara Baarsma, Babs van den Bergh, Désanne van Brederode, Pieter Broertjes, Ans Buijs, Hans de Deckere, Jos Dute, Joost Ector, Timur Ero˘gluer, Erno Eskens, Ab Gietelink, René Gude, Dominique Hoozemans, Huib de Jong, Agnes Jongerius, Frans Leijnse, Leo Lenssen, Bowen Paulle, Daan Roovers, Theo Ruijs, Timo de Rijk, Albert van der Schoot, Peter Sloterdijk, Albert Smit, Jos Stelling, Gerard van Stralen, Frank van Tubergen, Manon Uphoff, Wim Veen, Mathi Vijgen, Ed Weijers, Dick de Wolff, Paul Zoontjens.

Statements uit de onderwijspraktijk: Anneke Bax, Beppie van den Bogaerde, Brigitta Gadella, Thoni Houtveen, Kirstin Lackert, Rinus Renting, Sigrid van Stralen, Hermien Vossebeld, Peter de Wolff.

€ 29,50 | 408 pag. gebonden en in kleur | ISBN: 9789491224126 | NUR 847 | 21 x 21 cm |

Reacties

1
Login of vul uw e-mailadres in.


[email protected]
4 jaar en 9 maanden geleden

Een bijzondere groep medewerkerauteurs

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief