Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Tegengif voor onze hyper-individualistische samenleving? Empathie

30 oktober 2016

We leven in een tijd van hyper-individualisme waarin 'Wat heb ik eraan?' de leidende vraag is geworden. De oplossing volgens Roman Krznaric? Empathie.' Ongeloofwaardig of hoogdravend? De Engelse filosoof/cultuurhistoricus legt in zijn TedTalk legt hij uit hoe deze vaardigheid kan leiden tot een radicale sociale verandering. 

roman-krznaric-studio-1Krznaric is mede-oprichter van The School of Life in Londen en adviseert organisaties als Oxfam over het gebruik van empathie en gesprek om sociale veranderingen teweeg te brengen. Daarnaast is hij oprichter van een digitale 'empathie-biblioteek'. Zijn boek hierover heet Empathy: A Handbook for Revolution. Krznaric deed twee jaar over het schrijven van het boek. Wat hem daarbij veel hielp was een app die tijdelijk de internetverbinding verbrak: 'Freedom' genaamd.

Met empathie doelt de filosoof op het perspectief van de ander innemen, begrijpen 'waar iemand vandaan komt'. Iedereen herkent dat als je ruzie hebt, dat wat je frustreert er vaak mee te maken heeft dat de ander niet begrijpt hoe jij je voelt. Empathie is in dat soort situaties het antwoord. Maar we hebben het harder nodig dan we denken, aldus Krznaric. In Groot-Brittannië zou het vermogen tot empathische gevoelens in de afgelopen veertig jaar namelijk met meer dan vijftig procent zijn afgenomen, waarbij het vooral in de laatste tien jaar het hardst is gedaald. Het giftige 'wij/zij' gevoel lijkt steeds sterker te worden en moet volgens de filosoof snel tot een halt worden geroepen.

 TEDxAthene: 'How to start an empathy revolution'

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief