Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Taal uitlokken, zonder taal te gebruiken

26 september 2012Hoe tegenstrijdig ook: taal kun je uitlokken zonder gelijk taal te gebruiken. Wanneer je niet direct woorden tot je beschikking hebt, kun je altijd iets laten zien. Spelen met beelden en/of gedachten die nog niet verwoord zijn. En wat blijkt? Als je daar gebruik van maakt, levert dat later weer meer taal op. De Stichting Taalvorming werkt aan die  verbinding, tussen taal en toneel. Een bijdrage van Hieke van Til.

Stichting Taalvorming heeft een werkwijze ontwikkeld die van dit principe uitgaat. De Taal en drama werkwijze is gericht op een verbinding van taal en toneel met verschillende inspiratiebronnen, zoals prentenboeken, foto’s, schilderijen of geschreven teksten van leerlingen. Bijzonder is dat deze inspiratiebronnen startpunt zijn.

De kinderen spelen en praten naar aanleiding van een dergelijke inspiratiebron met elkaar over alledaagse en niet alledaagse gebeurtenissen.

De diverse inspiratiebronnen krijgen op deze manier de functie van 'taaltrekker' door het stimuleren van spel en uitlokken van taal. Zo kan een schilderij van Karel Appel aanleiding geven tot het naspelen van een brutaal buurmeisje, en een gedicht van Tjitske Jansen aanzetten tot filosoferen over het soort aandacht dat je graag wilt van je ouders.
Het materiaal dat is ontwikkeld is bruikbaar om zowel kunsteducatie, taalontwikkeling als sociale ontwikkeling te stimuleren.

U kunt hier het gehele Leraar 24 filmpje bekijken

Voor meer informatie over de Stichting Taalvorming klikt u hier

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief