Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Surinaams en/of Nederlands? 'Belangrijk dat je bi-culturaliteit onderkent'

13 november 2013

Jamilah Blom - docent in het hoger onderwijs - voelt zich Nederlands én Surinaams. Maar als het om de opvoeding van de kinderen gaat, is ze Surinaamser dan ze dacht. Ouders, grootouders, ooms en tantes, maar ook de oudere neven en nichten… Samen voeden ze de kleintjes op.  Jamilah stelt zichzelf in dit bloig - dat eerder verscheen op de website van Miss Mundo - voor. 'Ik denk dat het belangrijk is dat je bi-culturaliteit onderkent.'

Jamila_Crop21-120273_630x210Ik ben Jamilah Blom en ik ben docent op de Hogeschool in Amsterdam. Naast docent ben ik vrijwilliger en organiseer ik allerlei activiteiten om de cohesie in de buurt te bevorderen. Ik ben ook moeder van twee kleine kinderen. En ik ben óók nog de vrouw van mijn man. Al die rollen typeren mij. Daar komt bij dat ik in twee culturen leef, die beide even belangrijk voor mij zijn. In Suriname voel ik me soms meer Nederlands. En in Nederland voel ik me soms meer Surinaams, zeker wat betreft de opvoeding van mijn kinderen.

Wat is het verschil in opvoeding?

Een belangrijk verschil met de Nederlandse cultuur zijn toch wel de beleefdheidsvormen. Surinamers hechten er veel waarde aan dat kinderen volwassenen met twee woorden aanspreken. In Nederland zijn we daarin gemakkelijker. In de Surinaamse cultuur zijn we ons er ook meer van bewust dat we elkaar nodig hebben. Families wonen vaak dicht bij elkaar. En samen voeden we onze kinderen op. Dat geeft zoveel meerwaarde.

Vorige keer interviewde ik jouw moeder. Zij wil graag weten wat er volgens jou moet er gebeuren om de schoolcarrière van kinderen met een bi-culturele achtergrond succesvoller te doen verlopen?

Zo, da’s een pittige vraag! Ik denk dat belangrijk is dat je die bi-culturaliteit onderkent. Eigenlijk moet je als leerkracht kennis hebben van diversiteit. Ik doceer het vak ‘Communiceren met kinderen’. Tijdens een college liet ik een fragment zien van de documentaire Children Full of Life.

Deze documentaire gaat over een leraar, Toshiro Kanamori, die lesgeeft aan negen- en tienjarigen. Meester Kanamori leert zijn leerlingen niet alleen dat ze goed hun best moeten doen op school; hij leert ze ook dat het belangrijk het is om sámen te werken en eerlijk te zijn tegen elkaar. Ook leert hij de kinderen om over hun gevoelens te praten. Zo gaan zij zich beseffen dat het belangrijk is om voor elkaar op te komen en dat het buitensluiten van anderen verkeerd is.

Lees verder op de website van Miss Mundo.

Jamilah Blom doceert op de opleiding Pedagogiek (HvA) het vak Diversiteit. Miss Mundo is een Online magazine met een echt geluid: zoekend, zingend, etend, levend, pratend, dansend, verbeeldend, opwindend, met onze multiculti.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief