Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Superschool of al dan niet gebruik van iPads: 'Een kind leert vooral van dat wat jij doet, hoe jij in het leven staat'

1 oktober 2013

Niets is mooier (nou ja, bijna niets ) dan op een woensdagmiddag met een groep gedreven onderwijsmensen bij elkaar te zitten. Om in gesprek te gaan over dat waar goed onderwijs echt over gaat: om te kijken naar de basisbehoeften van kinderen. Angeline Smits zette het Villa Café om die reden op en beleefde vorige week een nieuwe aflevering, met als thema: 'De Kracht van de leerkracht'. Volgens Angeline komt goed onderwijs vooral op de leraar aan, zijn/haar bewustzijn over zijn eigen rol. Immers: 'Een kind leert vooral van dat wat jij doet, hoe jij in het leven staat.'

bramOnderwijs lijkt dit jaar hot news, we staan op de kaart. Van pesten tot iPads tot Cito’s tot euro’s. Daarbij valt het niet alleen op dat er vooral veel over, maar weinig mét leraren gepraat wordt.
Het gaat ook bijna nooit over de essentie van ons vak. Je haalt er de headlines niet mee.
De stappen die je zet om in contact te komen met een kind, lijken er te simpel en te klein voor.
Niks voor DWDD of Pauw & Witteman.

Het Villa Café op die mooie woensdagmiddag had als titel ‘De kracht van de leerkracht’. Trainer Martine Eisma is leertrajectbegeleider en coach van hoogbegaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten. Zij had in haar presentatie een filmfragment van Brammetje Baas verwerkt. Brammetje - Mijn hersenen zitten nooit stil en ik daarom ook niet -  is een nieuwsgierige stuiterbal. Hij maakt in zijn prille schoolcarrière kennis met meester Vis en meester Mark. Bij meester Vis gaat het goed mis. Brammetje denkt in groep 3 echte dingen te leren. Helaas, niets is minder waar.  Maar dan is daar ineens de invalmeester Mark. Mark ziet Brammetje niet als een probleem.

Mark ZIET Brammetje, punt.

Meester Mark heeft lol in z’n werk, werkt samen, geeft ruimte en maakt afspraken.
Hij ziet in Bram een kleine uitvinder die zowel aan de binnen- als aan de buitenkant in beweging is.

Hoe kijk jij naar Brammetje in jouw groep? En Pipi Langkous, past zij in je groepsplan?
Kijk je naar wat een kind nodig heeft? Neem je de tijd om te observeren? Geef je een kind de ruimte om zich op zijn ‘eigen-wijze’ te ontwikkelen? Zo ja…hoe ziet dat er dan uit? Stel je vragen? Of geef je alleen antwoorden…

Een kind leert vooral van dat wat jij doet, hoe jij in het leven staat. Ben jij nog  nieuwsgierig, luister je? Geef je aan dat je iets moeilijk vindt, maar dat je het graag wil leren? Maar ook….Is je lokaal opgeruimd? Kom je op tijd? Heb je plezier in je werk?

Het woord modelleren (model-leren) werd op deze woensdagmiddag even afgestoft en opgepoetst. Alle fasen van de ontwikkeling van een kind kwamen voorbij. Maar bovenal hielden we elkaar een spiegel voor. Als je je als leerkracht bewust bent van je rol, leg je de basis voor ‘goed’ onderwijs. Of dat nu in Amsterdam West, Blaricum, Epe of Vlissingen is. Met of zonder iPads. En of het om een Brede-, Talent-, Buurt- of Superschool gaat, waarmee de uitzending van Tegenlicht gisteravond de Onderwijsweek startte.

Angeline Smits schijft een serie korte verhalen over haar onderwijsleven en -praktijk. Ze is werkzaam bij de Stichting Villa Primair en betrokken bij de Villa Academie. Daarnaast staat ze twee dagen per week voor de klas.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief