Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Stadsjongeren vertellen op Onderwijsavond: 'Docenten, vergeet niet dat jullie vooral opvoeders zijn!'

14 november 2016

Afgelopen woensdagavond 9 november wist de Belgische Sihame El Kaouakibi een volle zaal na een - voor velen verrassende - Amerikaanse verkiezingsuitslag met haar enthousiasmerende verhaal in een nieuwe energie te trekken. Ze nam twee jonge mannen mee die zelf hadden meegedaan aan haar hoopvolle stadsproject Let’s go urban en nu lieten zien en horen wat dat met hen gedaan had. Docent Baltus van Laatum was erbij en schreef op hoe hij de avond beleefde.

cw151f6w8aa01svOp de dag dat Donald Trump werd verkozen tot 45ste president van Amerika sprak Sihame El Kaouakibi op de Onderwijsavond in Driebergen. Sihame is een jonge sociaal onderneemster van Marokkaanse origine en door Knack verkozen tot een van de tien invloedrijkste allochtone Belgen. Een grotere tegenstelling met de nieuwste Amerikaanse president is er voor mij niet denkbaar. Waar Trump muren bouwt en verdeeldheid aanwakkert is Sihame erop gericht tegenstellingen te overbruggen en muren af te breken. Daarvoor bouwt Sihame deuren in die muren die mensen mogelijkheden geeft samen te komen. Met 28% leerlingen die uitvallen uit het regulier onderwijs in Antwerpen en Brussel is dat samenkomen meer dan noodzakelijk. Samen te komen om studenten te laten participeren in de maatschappij en vooral hun eigen waarde terug te geven.

Een van die deuren is de Lets Go Urban Academyopgericht door Sihame, waar jongeren tussen de 6 en 30 jaar een naschools programma kunnen volgen. Daar staat niet het probleem centraal, maar het potentieel van de student. Werken aan het potentieel brengt positiviteit, zuurstof om door te gaan, en eigenwaarde. Tijdens het traject worden studenten zelfbewuster zodat ze zelfstandig verder kunnen. Daarom zijn docenten en coaches erop gericht zichzelf overbodig te maken. Als derde pijler worden jongeren aangemoedigd hun ambities vooral niet te laag te leggen. Leg die lat hoog zodat de student kan aangeven tot waar hij wil gaan.

img_3054Sihame realiseert zich dat de sleutel tot verandering ligt bij het onderwijs en de docenten. Het onderwijs dat in vijftien jaar een driejarig peutertje kan transformeren tot een zelfbewust persoon die weerbaar en wendbaar is, die weet waar zijn kwaliteiten liggen en kan en wil deelnemen aan de maatschappij. Het onderwijs waar de docent  en student een verbond sluiten om samen de eindstreep te halen gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de student.

In haar eigen schooltijd had ze twee docenten die in haar geloofden. Believers die er altijd waren en die haar hebben gesteund in haar zoektocht naar wat ze is geworden en wie ze nu is.

Sihame had twee coaches meegenomen die eerder zelf de Lets Go Urban Academy doorlopen hadden. In het regulier onderwijs waren zij opgeleid tot elektricien, maar dat was niet waar hun droom lag. Zij voerden op de avond een dans uit en spraken over het zelfvertrouwen dat ze hadden gekregen op de Academy. Zelfvertrouwen om daarmee vooral zelf hun dromen te gaan waarmaken.

Op de vraag van Marcel van Herpen welke boodschap ze de onderwijswereld mee wilden geven noemden zij dat docenten vooral ook opvoeders zijn en dat docenten leerlingen vooral ook moeten behandelen zoals ze zelf behandeld zouden willen worden. Wat ze hadden geleerd was dat het niet gaat om het bereiken van het doel maar de weg die naar het doel (die droom) leidt. Sihame en de jongens spraken alledrie deze avond over de weg naar hun droom en wat ze daarin waren tegengekomen en hoe ze de tegenslagen op hun pad hadden overwonnen. Hoe ze hadden geleerd risico’s te nemen door heel helder te krijgen wat ze willen bereiken. De passie waarmee ze spraken en de energie die dat opleverde werd door de zaal gevoeld en inspireert mij als docent om met elke leerling weer dat verbond tot samenwerking aan te gaan.


Baltus van Laatum is docent natuurkunde.







Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief