Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Spelen met gedachten: 'Ik kan wel blijven denken dat het niet leuk is op school, maar dan wordt het ook nooit leuk…'

4 december 2016

Met (negatieve) gedachtes kun je 'spelen'. Zeker als je - zoals Marijke Heetveld stelt - je eigen uitspraken onderwerpt aan nader onderzoek.  Haar kleinzoon - laatste klas basisschool - bracht haar onlangs een wijze les. 'Ik kan wel blijven denken dat het niet leuk is op school, maar dan wordt het ook nooit leuk…' Een blog over de impact van denken. Hoeveel onbewuste daden en gedachtes beheersen jouw leven?

negatief-denken-8Ik ontdek vaker dan me lief is hoe negatieve gedachtes mijn leven inkleuren. Ik betrap me op zinnetjes als ‘ik heb geen zin’ of ‘ik ben te moe’. Het duurt dan even, voordat ik doorheb dat die gedachtes waar beginnen te worden. Ik word vlak (‘geen zin’), of ik lig vermoeid op de bank (‘moe’).

Als ik dit naar het niveau van bewuste ontwikkeling breng, kan ik er mee gaan spelen. Of te wel wanneer ‘geen zin’ zich aankondigt, bevraag ik mezelf ‘hoezo geen zin, waar komt dat vandaan’. I.p.v. ‘vlak zijn’ toe te laten, onderzoek ik de ‘geen zin hebber’ en komt er verrassende informatie vrij. Meestal heb ik te snel ‘ja’ gezegd tegen iets wat ik liever niet doe. ‘Ja’ om de ander tegemoet te komen, die heeft nl. al zoveel op zijn bordje, of ‘ja’ om mijn ego te strelen, waardoor later blijkt dat er veel meer aan vastzit dan ik vermoedde en/of in huis heb.

Te moe
Ook iets om nader te onderzoeken. Ga ik uit gewoonte op de bank liggen of is er iets aan de hand? Dan wordt het ineens leuk. Moe zijn heeft zoveel kanten. Te lang doorgewerkt zonder pauzes te nemen, logisch, dus blijf ik lekker liggen. Ontdekken dat ik ben gaan snoepen en de hoeveelheid suiker zo zijn uitwerking heeft. Moe zijn als excuus om dat wat gedaan moet worden niet aan te pakken. Dan kan ik reëel kijken wat nodig is en de voldoening ervaren wanneer het gedaan is.

Logisch verband
Als ik weinig slaap, word ik moe wakker, als ik moe de dag start, heb ik logischerwijs weinig zin….. Door de relatie tussen die twee te zien, wordt me helder waar vooral mijn aandacht naar toe mag. Zorg naar slapen dus.

Wijze les
Mijn kleinzoon – laatste klas basisschool – stak nooit onder stoelen of banken dat hij school niet leuk vond. Dit jaar viel mij op dat daarin iets veranderd leek. Op mijn vraag of hij inmiddels school leuk is gaan vinden en hoe dat zo gekomen is, kreeg ik een mooie reactie. Hij keek me met zo’n vanzelfsprekende blik aan en antwoordde: 'Ik kan wel blijven denken dat het niet leuk is op school, maar dan wordt het ook nooit leuk…'

Hoeveel onbewuste daden en gedachtes beheersen jouw leven, als leerkracht, als ouder?
Wat zijn jouw ontdekkingen? Hoe ga je daarmee om?

Marijke Heetveld (1951) begeleidt ruim 25 jaar mensen in hun kwaliteit van leven. Marijke is andragologe en werkzaam bij de Venwoude Levensschool en in haar eigen praktijk.


Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief