Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Self-organized learning': sneller leren zónder leerkracht in Indiase sloppenwijken

18 mei 2013Toen professor Sugata Mitra van de universiteit van Newcastle problemen had met zijn eerste computer, was het zijn 6-jarige zoon die hem hielp. Zijn zoon moest wel een genie zijn! Toen hij van vrienden hoorde dat hun jonge kinderen hetzelfde deden, trok hij een andere conclusie: alle kinderen kunnen dit. Kinderen uit sloppenwijken in India toonden dat aan toen zij zonder instructies zelf leerden het internet in het Engels af te struinen – een taal die ze niet spraken. Het concept en de vruchten van dit ‘self-organized learning’ bracht Mitra 1 miljoen dollar op aan prijzengeld op de TED2013 conferentie, ze berichtte de CNN. ‘What if students learn more quickly on their own, working in teams, than in a classroom with a teacher?’ Een samenvatting van het artikel van de CNN.

Wat houdt het ‘zelf georganiseerd’ leren in? Kinderen die in samenwerking met elkaar leren te werken met computers om hun eigen problemen op te lossen, waarbij volwassenen er alleen zijn om aan te moedigen en te stimuleren, maar niet om formele instructies te geven.

Mitra ziet leraren niet als iets dat passé is, ouderwets, maar wil suggereren dat hun rol verandert als leerlingen steeds meer zelf kunnen aanpakken met computers. Daarnaast meent hij als leerlingen in groepen op deze manier werken, ze toch kunnen leren op plekken waar geen scholen of leraren zijn.


De professor heeft grootse plannen met zijn prijzengeld. Hij wil een laboratorium bouwen in India waar hij zijn ideeën kan toetsen in experimenten die aanvullend zijn aan het normale schoolwerk. Hij vergelijkt dat met een ‘veilig cybercafé voor kinderen’ waar ze kunnen werken aan hun Engelse vaardigheden en wat uiteindelijk kan leiden tot een betere opleiding en carrièremogelijkheden.

Hieronder legt hij zijn concept uit. 'Self-organized is actually a word out of physics and maths. It's the way things form out of nothing, like storms and so on. I mean self-organising in that sense. If you take a class of children, give them access to internet and if you don't have rules and you don't have a teacher, they self-organise.' Lees hier het originele artikel van CNN. Bekijk hier de bekroonde TEDtalk van professor Mitra.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief