Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Schoolvoorbeeld: de A. Bekemaschool in Duivendrecht

4 april 2011

Schoolleiders uit het EGO-netwerk West  (Ervarings Gericht Onderwijs) bezochten de A. Bekemaschool in Duivendrecht. In de hele school wordt gewerkt met verschillende leerstijlen, een onderwijskundig model dat ontwikkeld is door Rita en Kenneth Dunn. De ambitie van het team is dat alle kinderen op de voor hen beste en gemakkelijkste manier kunnen leren. Merlijn Wentzel doet verslag.

Door de deelnemende schoolleiders is getracht in beeld en in woord te omschrijven hoe op deze school de principes van hetkind in praktijk worden gebracht. Enkele voorbeelden:

Zelfsturing en verantwoordelijkheid

Te midden van een klas die in beweging en in interactie is, zit één jongen (met koptelefoon) geconcentreerd te werken. Laat kinderen invloed hebben op waar, wat, hoe en met wie ze leren, dan zullen zij als vanzelfsprekend hun eigen ontwikkeling ter hand nemen en zichzelf regisseren.

 

 Partnerschap

Of je nu in de klas of op de gang kijkt, overal is de betrokkenheid van kinderen bij hun activiteiten groot. Leraren en leerlingen maken samen plannen en zijn daarbij beide even actief. Dat is goed te zien op deze foto. De kinderen zijn bezig, met taal, met rekenen, met Engels, de leraar luistert en moedigt aan.

 

 Opvoeding en onderwijs

Werken in de composthoop is werkelijk verzamelen van de afvalresten van tuin en natuur en rulle compost in je vingers hebben. Het (trage) proces van composteren van nabij volgen. Daardoor leer je  waarom je het ‘groene afval’ niet in het vuilnisvat dumpt, maar dat je dit kunt hergebruiken.

 

 Uitdaging
Denken is niet lang stilzitten, maar actie! Een groot legpuzzelschaakbord ligt op de grond. Voor een zet moét je je wel oprichten en over het grote bord buigen/kruipen. Bovendien kun je er lekker bij gaan liggen. Dat leren niet alleen op een stoel aan een tafel gebeurt, weten we allemaal. Met een goed boek zitten wij ook liever in een luie stoel en met een laptop op schoot kan je ook prima werken. Waarom dwingen we kinderen dan toch zo vaak op hun stoel te blijven zitten? Voor de Bekemaschool is het heel gewoon en heel belangrijk kinderen hierin zelf keuzes te laten maken. Doe wat jij prettig vindt, dan leer je het best.

Met dank aan Marco Dekker, de leraren en de leerlingen van de A. Bekemaschool die ons zo gastvrij hebben ontvangen en gepassioneerd kennis hebben laten maken met hun schoolconcept.
Zullen we ook eens bij u op school komen kijken? Laat het ons weten!

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief