Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Schooldirecteur verontschuldigt zich: 'De mensen die Cito-toetsen maken, die kennen jou helemaal niet!'

22 april 2015

Leerlingen in groep 8 van dertien basisscholen in Assen ontvangen een brief na het maken van de Cito-toetsen. Chris Mailly, directeur van OBS Theo Thijssen in Assen en initiatiefnemer vertaalde een bestaande brief uit Amerika. ‘Om de kinderen gerust te stellen en te laten zien dat het om meer dan leeropbrengsten gaat.’

IMG_20140910_213355Die toetsbatterij is een symptoom van georganiseerd wantrouwen, vindt Mailly. ‘Nu het advies van de leraar leidend is, heeft een eindtoets geen functie meer en wordt deze alleen gebruikt om scholen met elkaar te vergelijken.’ Maar kinderen maken zich daarvoor best zenuwachtig. Zijn collega’s en de algemeen directeur van schoolbestuur Plateau scharen zich unaniem achter deze brief en besluiten de tekst onder alle kinderen te verspreiden. Een stil protest tegen al het goochelen met cijfers en statistieken.

Beste kinderen

 De afgelopen dagen hebben jullie weer hard gewerkt aan de Cito-toetsen. We zijn heel trots op de manier waarop jullie weer je best hebben gedaan om die toetsen zo goed mogelijk te maken.

 Toch zijn we bezorgd dat deze toetsen niet tonen wat elk van jullie speciaal en uniek maakt. De mensen die deze toetsen maken en het resultaat erbij geven, kennen jou helemaal niet. Niet op de manier zoals wij als meesters en juffen jou kennen en zeker niet zoals ze jou thuis kennen.

 Ze weten niet dat je al meer talen kent. Ze weten niet dat je op een muziekinstrument speelt, dat je kan dansen of mooie kunstwerken maakt.

Ze weten niet dat je vrienden op je kunnen rekenen als ze je nodig hebben of dat je vrolijke lach een sombere dag helpt te verdwijnen. Ze weten niet dat je gedichten of liedjes maakt, of dat je meedoet aan sport. Ook niet dat je je afvraagt wat de toekomst je zal brengen of dat je soms zorgt voor je broertje of zusje na schooltijd.

Ook weten ze niet dat je reizen hebt gemaakt naar mooie plaatsen, dat je een mooi verhaal kunt vertellen, of dat je het heel leuk vindt om tijd door te brengen bij speciale familieleden en vrienden.

Ze weten niet dat je betrouwbaar bent, lief, aardig, zorgzaam en attent en dat je elke dag weer probeert goed je best te doen.

De resultaten van de Cito-toetsen zeggen jou en ons wel iets, maar zeker niet alles!

Dus, kijk tevreden naar je resultaten en wees er trots op, maar onthoud vooral dat er heel veel manieren zijn om slim en een goed mens te zijn.

Chris Mailly is directeur van OBS Theo Thijssen in Assen.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief