Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'School als productiebedrijf of als gemeenschap?'

28 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag:  Arie de Bruin en Paul Boersma van de Besturenraad Academie. 'School als productiebedrijf of als gemeenschap?'

Een oneigenlijke tegenstelling, want in een sterke gemeenschap kan wel degelijk veel geproduceerd en goed gepresteerd worden. Immers, in zo’n ‘community’ hebben mensen een gemeenschappelijk doel en werken zij vanuit gemeenschappelijke waarden. Het is voor ieder lid van die gemeenschap duidelijk waartoe er samen gewerkt wordt en welke opbrengsten men gezamenlijk wil realiseren!

De Japanse onderwijzer Kanamori laat haarscherp zien hoe je van je klas en van je school een hechte gemeenschap kunt maken en waar het in die school dan wezenlijk om zal gaan. Dat levert verbluffende opbrengsten op! Met groot respect voor de rechten van kinderen, voor hun kracht en hun mogelijkheden, weet hij iedere leraar te raken. Er wordt hard gewerkt in dit ‘bedrijf’. Je ziet kinderen die als volwaardige leden van de gemeenschap hun rol vervullen. Ze beschikken over competenties waar je als volwassene jaloers op kunt worden.

Het is niet geheel nieuw wat Kanamori ons laat zien. Grote pedagogen zoals John Dewey, Célestin Freinet en Janusz Korczak gingen hem voor. Hun boodschap blijkt ook in de 21e eeuw uiterst actueel. Daarom is het mooi dat niet alleen leraren Kanamori kunnen ontmoeten en door hem geïnspireerd raken, maar ook directieleden en bestuurders van scholen. Samen moeten wij ons voortdurend bezinnen op de vraag welke keuzes gemaakt moeten worden in de gemeenschap die een school is.

En dat ‘samen’ gaat wat ons betreft nog verder: mét de kinderen, die niet alleen leren voor later, om ooit een volwassen mens te worden, maar die nú al een volwaardig mens zijn.  Burgerschapsvorming is niet bedoeld voor over tien of twintig jaar, maar voor vandaag!

De Besturenraad PCO ondersteunt van harte het initiatief om Kanamori naar Nederland te halen en laat zich graag inspireren in gesprek met hem.

Arie de Bruin en Paul Boersma
Besturenraad Academie - centrum voor christelijk onderwijs
www.besturenraad.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website.



 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief