Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

René Peters over passende zorg: ‘Jongeren vertellen het wel, maar we luisteren zelden’

9 november 2014

‘Ik heb met allerlei instanties te maken gehad. Maar niemand heeft ooit gevraagd wat ík wilde, vond of kon’, vertelde de ex-dakloze jongere Kimberly aan jeugdwethouder René Peters. Een ander zei dat hij psychologische hulp kreeg om om te gaan met zijn slapeloosheid. ‘Maar ik wist goed waarom ik niet kon slapen: omdat ik steeds aan mijn schulden moest denken.’ Er is aanbod van hulp genoeg en hulpverleners proberen het wel, constateert René, maar maatwerk is het bijna nooit: ‘Jongeren vertellen het wel, maar we luisteren zelden. Daarom is hulp bijna nooit passend.’

Zoomtv René Peters 01Voor ZOOMlive, het online praatprogramma van ZorgBelang Brabant, sprak ik drie kwartier lang met Joey, Kimberly en Nasir. Drie jonge, talentvolle en intelligente mensen. En alle drie hadden ze tot voor kort geen vaste woon- of verblijfplaats.  Met hen sprak ik over hun verleden, het heden en hun toekomst. Mensen die voor hun werk moeten nadenken over de problemen rondom zwerfjongeren, kunnen veel van hen leren. Want deze jongeren kunnen haarfijn uitleggen wat goed gaat en wat juist niet. Een uitspraak van Kimberly was tekenend: “Ik heb met allerlei instanties te maken gehad. Maar niemand heeft ooit gevraagd wat ík wilde, vond of kon.”

Volgens de jongeren is echte hulp vaak praktisch van aard. Maar veel hulpverleners komen niet op het idee naar hun mening te vragen. Er is aanbod van hulp genoeg. Maar maatwerk is het bijna nooit. Daardoor is hulp zelden passend. En voelen de jongeren zich soms onbegrepen en zeker niet geholpen. Joey: “Als je zoveel stress hebt om een probleem, dan kunnen hulpverleners praten wat ze willen, dan valt er niks te helpen. Dan moet dat hoofdprobleem weg.”

Zoomtv René Peters 03“Ik had een boel schulden. Daardoor had ik veel stress en sliep ik ‘s nachts slecht.” Dat vertelde Nasir. Hij kreeg hulp. Niet met zijn schulden. Maar hij kreeg wel een psycholoog die hem kon helpen om te gaan met stress. “Maar ik wist goed waarom ik niet kon slapen. Omdat ik steeds aan mijn schulden moest denken.” Ook Kimberly had schulden. Deels opgelopen omdat haar ex-vriend massa’s bekeuringen kreeg met een scooter die op haar naam stond. Ze kreeg het niet voor elkaar die scooter van haar naam te krijgen. “Jongeren lopen tegen heel veel van zulke praktische dingen aan.”

Het valt niet mee om je als jongere een weg te banen door de jungle die het leven heet. En zeker niet wanneer je te maken krijgt met drugs, schulden of woonproblemen. Hulpverleners proberen wel te helpen. Maar ze lopen net als jongeren tegen de grenzen van regelgeving en mogelijkheden aan. Maatwerk is het nooit. En daardoor helpt hulp zelden. Lees verder…

René Peters


René Peters 
(CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss. Begin dit jaar werd hij verkozen tot de Meest Invloedrijke Persoon bij de Lokale Overheid 2013 door de website gemeente.nu. Peters blogt twee keer per week. Dat onderwijs vaak het thema van zijn beschouwingen vormt, is niet toevallig: behalve dat onderwijs in zijn portefeuille zit, is René Peters voormalig leerkracht en (interim) leidinggevende op scholen.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief