Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

René Peters herdenkt een èchte leraar: ‘Als je les wilt geven, moet je jezelf kunnen relativeren’

10 juli 2014

In april overleed ‘een èchte leraar’. René Peters, wethouder onderwijs in Oss, herdenkt hem. Hij was al een routinier van ver in de vijftig, toen René als leerkracht begon. Hij werd meteen een voorbeeld. Een man met een groot onderwijshart, met tact, met wijsheid. Maar verborgen achter een gordijn van sigarettenrook en de knoestige humor van de Brabantse zandgronden: ‘Kijk gewoon naar die jong. Naar wie ze zijn en wat ze nodig hebben. En wees niet te bang om in te grijpen. Als je echt van ze houdt, dan verstaan ze dat wel.’

Dommelhoeve 01 De Dommel bij Boxtel

Een echte leraar is overleden. Wie hem kent weet over wie ik spreek. Er zijn vijf mensen die me ooit hebben geïnspireerd om echt les te geven. En deze mens is er een van. Achter in de vijftig toen ik mijn eerste lesjes gaf. Een voorbeeld in veel opzichten. Bedankt voor alles.

“Kijk gewoon naar die jong. Naar wie ze zijn en wat ze nodig hebben. En wees niet te bang om in te grijpen. Als je echt van ze houdt dan verstaan ze dat wel.” Roken mocht gewoon. En ook in de personeelsruimte. En roken deed deze mens. Met bijna even veel hartstocht als lesgeven. “Als je les wilt geven, moet je jezelf kunnen relativeren. En af en toe grapjes maken helpt daarbij.” Ik heb heel veel van hem geleerd. Gewoon door te luisteren. Door te luisteren naar deze wijze meester achter zijn rookgordijn, tijdens een willekeurige middagpauze.

“Halleluja, de Heer is waarlijk opgestaan. En nu jij, lamme jongen!” Als jonge docent waren dat de eerste woorden die deze oude meester tegen me sprak tijdens het introductiekamp van klas een. Het moest vlug gaan. Maar het klonk niet hard. Laat staan gemeen. Het klonk vol liefde. Vijf minuten later, tijdens het toiletteren, zei hij: “Vroeger had ik twee handen nodig om mijn ochtenderectie omlaag te duwen. Nu kan ik dat gemakkelijk met een hand. Wat denk jij René, ben ik in de loop der jaren nu zoveel sterker geworden?” Ik was direct gek op deze mens.

Als je ergens mee zat, kon je bij hem terecht. Ordeproblemen kende hij niet. Problemen met de directie kende hij ook niet. Naar hem luisterde ieder directielid. Of ze hadden geleerd hem te negeren. Lees verder

René Peters

René Peters (CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss. Begin dit jaar werd hij verkozen tot de Meest Invloedrijke Persoon bij de Lokale Overheid 2013 door de website gemeente.nu. Peters blogt twee keer per week. Dat onderwijs vaak het thema van zijn beschouwingen vormt, is niet toevallig: behalve dat onderwijs in zijn portefeuille zit, is René Peters voormalig leerkracht en (interim) leidinggevende op scholen.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief