Professionele ruimte in PO, VO, SO en MBO: 'Blijf ervaren hoe het is om zelf te leren!'
18 september 2013
Professionele ruimte, waar staat dat eigenlijk voor? Het heeft te maken met de vrijheid die je voelt om je werk in te richten en er inhoud aan te geven. Leraar24 vroeg aan de leraren van het jaar uit het SO, VO, SO en MBO hoe zij hiermee omgaan. Hoe geven zij invulling aan dit begrip? Feedback vragen aan collega's of leerlingen, bijscholen door lezingen, maar ook variëren in de didactiek waren onder andere de antwoorden. Maar bovenal de eigen ruimte zélf durven pakken luidde het credo.
Leraren horen volop ruimte te krijgen om als professional hun vak uit te voeren. Om hun expertise in te zetten voor onderwijskwaliteit. Om te beslissen over onderwijsinhoud, didactiek, pedagogiek en de organisatie daarvan.
Aan de leraren is gevraagd hoe zij zich ontwikkelen als leraar? Wat vinden zij belangrijk en hoe geven zij daar invulling aan?
'Blijf ervaren hoe het is om zelf te leren!' Adviseert Jan Verweij, VO leraar van het jaar.
'Je kunt je specificeren in een vakgebied, maar je kunt ook op zoek gaan naar wat jij, als mens, in je professie nodig hebt. Professionele ruimte krijg je niet, die moet je nemen. Iedereen heeft daar recht op', aldus basisschoolleerkracht Ellen Emonds.
MBO docente Thea Nieuwenhuis raadt het volgende aan: 'Gebruik scholingsuren om, vooral dingen waar je onzeker over bent, beter te leren kunnen. En daarnaast feedback te vragen van je collega's.'
In het Speciaal Onderwijs is het soms de kunst om de leerlingen met een verse blik te aanschouwen, aldus Stevan Kuhnen: 'Ik ben van mening dat elke leraar een topsporter is. Ik gebruik die metafoor omdat het hard werken is, maar deze leerlingen een tweede kans verdienen. Leerlingen kunnen hoe dan ook gecoacht worden.'
Primair Onderwijs: Ellen Emonds
Voortgezet Onderwijs: Jan Verweij
Speciaal Onderwijs: Stevan Kuhnen
Middelbaar Beroeps Onderwijs: Thea Nieuwenhuis
Reacties