Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Professionele ontwikkeling: 'Ons geloof in het denken is sterk, maar we dienen af te dalen via het lichaam'

18 juni 2014

Loslaten van oud-denken maakt de weg vrij voor de eigen ontwikkeling. Ook voor de professional in het onderwijs. 'Maar wij weten allemaal hoe moeilijk het is om blijvend en werkelijk te veranderen', stelt Godfried IJsseling. Hij zoekt op zijn blog naar de reden. 'Ik weet  dat ik iets los te laten heb. Maar ik kan niet ontdekken wat. Waarom? Omdat ik zoek met het hoofd.' Volgens IJsseling biedt het weten geen soelaas en moeten we dieper zoeken. 'Ons geloof in het woord en het denken is sterk. Maar we dienen af te dalen in het lichaam.'

Wij weten allemaal, dat persoonlijke ontwikkeling moeilijk is. Het is moeilijk om blijvend en werkelijk te veranderen. De vraag is, hoe dat komt? Waarom hebben al onze gedachten en emotionele rollercoasters toch steeds maar een beperkt effect?Ik geloof, dat we onze ontwikkeling op de verkeerde 'plaats' proberen te bereiken. Uiteindelijk vindt ontwikkeling niet plaats in ons denken of zelfs in ons emotionele leven. Beiden hebben weliswaar een relatie met waar ontwikkeling echt plaatsvindt, maar  ze zijn niet de bron van ontwikkeling. Je zou kunnen zeggen dat het denken en voelen gevolgen zijn van een ontwikkeling. Denken staat daar het verste vanaf, voelen (als het echt en doorleefd is) dichterbij.

Werkelijke, duurzame ontwikkeling ontstaat door iets los te laten. We herkennen dat, doordat we ons 'lichter' voelen. Er valt een last van ons af. Maar het is niet het hoofd, het denken, en ook niet de emotie die dat 'iets' loslaat. Emoties kunnen niet loslaten, en gedachten ook niet, want ze zijn datgene wat losgelaten moet worden.

We kunnen dus stellen, dat ontwikkeling plaatsvindt op het niveau dat kan loslaten. Het niveau, dat de mogelijkheid heeft, om gedachten en emoties te laten gaan. Wat is het dan, dat onze gedachten en emoties kan loslaten? Ik denk nu dat dit het fysieke is.

Vaak weet ik, in mijn worstelingen rond mijn persoonlijke ontwikkeling, dat ik iets los te laten heb, maar kan ik niet ontdekken wat. Waarom? Omdat ik zoek met het hoofd. Ik weet het al met mijn hoofd, maar weet ook dat mijn weten geen soelaas biedt. Ik moet dieper zoeken. En zo beland ik - via mijn emoties - bij mijn lichamelijke sensaties.

Hoe daal ik af in mijn lichaam?


Weer een vraag van het hoofd. "How is such a mischievous question", zei J. Krishnamurti eens. Ik weet nu waarom: het geeft de illusie dat het hoofd het antwoord heeft. Dat is niet zo. Het hoofd, de woorden, concepten, ideeën, associaties, en interpretaties die we hebben, zijn niet meer dan een ondertiteling, een 'voice over' bij de film van onze ontwikkeling. Denken dat die ondertiteling het verhaal stuurt of bepaalt, is absurd.

Lees verder

Godfried IJsseling is auteur van Weg van de Eenvoud-  en - Persoonlijke Ontwikkeling. Hij is trainer/coach bij De Baak en publiceert vaker op zijn blog. 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief