Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

PO- en VO-raad reageren op 'verplicht' aanpakken van pesten op scholen: 'Inspectie hoort niet op stoel van leerkracht'

18 mei 2013

Naar aanleiding van de recent toegenomen aandacht voor het onderwerp pesten bedachten staatssecretaris Sander Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert dat scholen misschien wettelijk moeten worden verplicht pesten aan te pakken. Daar reageren de PO- en VO-raad nu op in een brief aan de Tweede Kamer. Er gaat van hen een waarschuwing uit: 'Laat scholen zelf een antipestprogramma kiezen.' Lees hieronder het artikel op de website van de PO-raad erover.De overheid moet scholen niet voorschrijven welke programma’s zij mogen gebruiken om pestgedrag van leerlingen aan te pakken. Zij moeten zelf kunnen kiezen voor een methode die het beste bij hen past en aansluit op het integrale veiligheidsbeleid van de school. Daarvoor pleiten de PO-Raad en VO-raad in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer.
De sectororganisaties reageren daarmee op plannen van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en Kinderombudsman Marc Dullaert om scholen wettelijk te verplichten pesten aan te pakken. Ze vinden dat scholen daarbij alleen gebruik mogen maken van bewezen effectieve antipestprogramma’s. De Inspectie van het Onderwijs moet dit monitoren.

De PO-Raad en VO-raad vrezen dat dat er in de praktijk toe leidt dat de overheid dicteert welke methode scholen moeten gebruiken. Dat is onwenselijk, stellen Rinda den Besten en Sjoerd Slagter, voorzitters van de PO-Raad, respectievelijk de VO-raad in de brief.

Lees verder.Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief