Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Pisa, moet dat nu? Voor- en tegenstanders kunnen in resultaten weer hun munitie vinden'

3 december 2013

'De Sint bracht me gisteren in mijn schoentje een leuk cadeau, weliswaar met een embargo-lintje rond, maar nu iedereen toegang heeft, wil ik je wel enkele dingen meegeven die ik er uit gehaald heb.' Pedro de Bruyckere beziet de groeiende kritiek op PISA en OESO, zet de vandaag gepubliceerde PISA-ranglijsten in perspectief en brengt de noodzakelijke nuance aan. Een blog dat is gepubliceerd op het zeer onderhoudende blogcollectief OnderzoekOnderwijs. 'Voor- en tegenstanders kunnen in de resultaten weer hun munitie vinden.'

pisa_jpg_240x180_crop_q85De voorbije weken kon je niet naast de groeiende kritiek op PISA kijken. Er werden vragen gesteld bij de methodologie, de verenging van het curriculum die hun blik zou meegeven, … Ik vermoed dat de kritiek enkel maar zal toenemen, niet noodzakelijk omwille van de inhoud, wel omdat het zo een groot verhaal geworden is.

Het onderzoek van de OESO is relevant en kan een belangrijk element in beleid zijn, maar het is slechts een van de elementen. Landen vergelijken is niet eenvoudig, en alhoewel PISA met echt veel zaken probeert rekening te houden (het stuk rond de methodologie hier is in deze zeer relevant), toch is het onmogelijk om de complexiteit van een samenleving te vatten. Dus gebruik naast PISA ook andere vergelijkende testen zoals PIRLS, TIMMS,… en bekijk vooral de complexiteit van onderwijssystemen via deze prima bronnen voor vergelijkende pedagogiek.

De relativiteit van rankings

Het ding is, ik ga straks in deze blogpost wel een deel van de rankings meegeven, maar als je in het document kijkt, dan blijken er vaak geen significante verschillen te  bestaan tussen landen die dicht bij elkaar in de lijst staan. Er is bijvoorbeeld geen significant verschil te merken tussen de resultaten voor wiskunde tussen Finland, Nederland, Estland, Canada, Polen, Belgium, Duitsland of  Vietnam.

Verder is er veel nuance die door naar de rankings te kijken verloren gaat. Finland daalt voor wiskunde, maar blijkt vooral ook in resultaat achteruitgegaan te zijn, idem voor Nederland en België. Nederland staat dan wel boven de Finnen, maar gewoon omdat de resultaten minder gedaald zouden zijn.

Pisa-cijfers bekend maken is zoals verkiezingsavond.

Op verkiezingsavond zijn er zelden verliezers. Vandaag lijkt misschien Finland er eentje, maar de score voor wetenschappen en taal zijn nog steeds top, enkel voor wiskunde scoren ze opvallend slechter. De uitleg van Pasi Sahlberg als komt dit omdat de Finse jongeren nu computers hebben ontdekt, houdt volgens mij wel geen steek. Alsof in de andere landen jongeren geen internet hebben?

De komende dagen verwacht ik me aan een hernieuwde discussie over het belang van een brede graad. Voor- en tegenstanders kunnen in deze resultaten munitie vinden. Tegenstanders kunnen wijzen op de achteruitgang van Finland en andere Scandinavische landen en de positieve score van Duitsland.  Voorstanders zullen op de effectieve daling van Nederland en België wijzen en het succes van Polen en Canada. Nog andere voorstanders van de brede eerste graad en zo laat mogelijk kiezen, hebben de voorbije dagen al gesteld dat je hiervoor gewoon niet naar Pisa mag kijken (alhoewel verschillende verdedigers dit wel in het verleden al deden). Nog anderen zullen op de ongelijkheid wijzen. Ik ben hier zelf ook zeer nieuwsgierig naar, maar de Sint bracht maar enkel het eerste deel (al meer dan 500 pagina’s), er zijn nog 5 delen van het Pisa-rapport onder andere over economische vaardigheden, ongelijkheid,… Na vandaag heb ik dus nog veel leeswerk voor de boeg. Het zal trouwens niet de enige discussie zijn…

Grote vrees

Het voorbije weekend twitterde Pasi Sahlberg dat hij vreesde dat er in Finland nu ook GERM dreigde, Global Educational Reform Movement. Lees hier de verschillende kenmerken die Wilfred Rubens samenvatte. Ik deel zijn vrees. Wil je nog lezen waarom we beter niet nu?

Lees verder

Pedro De Bruyckere is pedagoog en onderzoeker aan de Artevelde hogeschool. Schreef samen met Bert Smits over jongeren en blogt daar in het Nederlands over op www.xyofeinstein.be en in het Engels op www.theeconomyofmeaning.com.

@thebandb


De PISA Resultaten

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief